Προσφορά 25 δισεκ. ευρώ στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Προσφορά 25 δισεκ. ευρώ στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου
shutterstock

Επιτυχία κατέγραψε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να ξεπερνάει τα 22 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος διαμορφώθηκε στα 25 δισ. ευρώ. 

Ιδιαίτερη επιτυχία κατέγραψε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του Υπ. Οικονομικών. Για την πρώτη έκδοση αυτού του είδους για φέτος η ζήτηση με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος διαμορφώθηκε στα 25 δισ. ευρώ.

Αυτή η προσφορά συμπίεσε και ο επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 0,80%. Σημειώνεται ότι για την έκδοση που λήγει τον Ιούνιο του 2031 ανάδοχες τράπεζες ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Μένει να φανεί τώρα το ποσοστό που θα δοθεί σε «ποιοτικούς» επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που είναι και ο στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 0,67%, καταγράφοντας μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες από το ιστορικό χαμηλό του 0,55%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης.

Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται στη δεδομένη συγκυρία μια ικανοποιητική και ασφαλής τοποθέτηση καθώς υπάρχει η «ομπρέλα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει την επέκταση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ στο 1,85 τρισ. Ευρώ. Καλύπτει δηλαδή τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης κι έτσι διασφαλίζει για τα κράτη μέλη (και ειδικά για τα πιο ευάλωτα) ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Υπενθυμίζεται με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε στην αρχή της χρονιάς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια άντλησης ρευστότητας από τις αγορές που κυμαίνονται από 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ύψος των εκδόσεων ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες διεθνείς συνθήκες αλλά και από το αν θα επιλέξει η κυβέρνηση να περιορίσει την έκθεσή της σε έντοκα γραμμάτια ή σε δάνεια στο ΔΝΤ και στον ESM.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα