Κόβουν το μπόνους των αποδείξεων

Κόβουν το μπόνους των αποδείξεων

Αντίο λένε οι πολίτες στο μπόνους των αποδείξεων για το 2011, χρήση του 2010, ενώ θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ

Τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, για το οικονομικό έτος 2011, δηλαδή για τη χρήση του 2010).

Παράλληλα, καταργείται το μπόνους της έκπτωσης βάσει των αποδείξεων. Έτσι, για τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν εφέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα συμπληρώσουν την επόμενη Άνοιξη δεν θα υπάρχει το δέλεαρ της επιστροφής φόρου.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την προσθήκη του υπουργού Οικονομικών στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η απόφαση για εφαρμογή του τέλους και με χρήση του έτους του 2010, ελήφθη, για να καλυφθεί το κενό των 600 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη διατήρηση του φορομπόνους από τις αποδείξεις.

Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ".

Και όσον αφορά στο μπόνους της έκπτωσης δαπανών, η ανακοίνωση λέει:

"Καταργείται το "μπόνους" της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την "ποινή" της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς). Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι "το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους".

SHARE:

24Media Network