Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% προβλέπει για φέτος ο διοικητής της ΤτΕ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% προβλέπει για φέτος ο διοικητής της ΤτΕ
Ο Γιάννης Στουρνάρας , διοικητής ΤτΕ Eurokinissi

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι με βάση του υπολογισμούς της Τράπεζας η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Την πρόβλεψη ότι για φέτος η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έκανε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ κ Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε επενδυτική ημερίδα ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι με βάση του υπολογισμούς της Τράπεζας η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας είχε τονίζει πρόσφατα την θέση του ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές το 2019 πλην αυτών που είχαν νομοθετηθεί από το τέλος του 2018 . Μετά την ψήφιση και εφαρμογή των θετικών μέτρων για τις μειώσεις ΦΠΑ και της καταβολής της 13ης σύνταξης η τράπεζα της Ελλάδας αποδέχεται στην ουσία ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων είναι 0,6% του ΑΕΠ και υποβιβάζει το στόχο του πρώτογενούς πλεονάσματος

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε στην ομιλία του ότι , παρά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο επενδυτικό κενό.

Όπως είπε ,προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημείωσε.

Επεσήμανε ότι για το επόμενο διάστημα υπάρχουν τρεις βασικές προκλήσεις

Η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), με ενεργοποίηση των σχεδίων που έχουν προταθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών

Η διεύρυνση των πηγών μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης με δεδομένη την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν σε Μεγαλύτερο βαθμό οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές και η εναλλακτική χρηματοδότηση (π.χ. τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η συμμετοχική χρηματοδότηση και οι εξειδικευμένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγορών μετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μετατρέψιμες ομολογίες κ.λπ.).

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων όπως είπε και η εγχώρια αποταμίευση δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, είναι επιτακτική η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασαν τα 3,6 δισ. το 2018, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2016 (2,5 δισ. ευρώ) και το 2017 (3,2 δισ. ευρώ). Οι αυξημένες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια υποδηλώνουν ότι σημαντικοί ξένοι επενδυτές διαβλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Εκτιμάται ότι μια κατάλληλα εστιασμένη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις επενδυτικές ροές.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Εφόσον συνεχιστούν η άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου η πορεία αυτή θα συνεχιστεί Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για πλήρη άρση των capital controls εντός του έτους», με δήλωσή του στο Reuters.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα