Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο από την εξέλιξη της πανδημίας – Νέες παρεμβάσεις στήριξης

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο από την εξέλιξη της πανδημίας – Νέες παρεμβάσεις στήριξης
Κ. Μητσοτάκης και Χρ. Σταϊκούρας (Φωτογραφία αρχείου) eurokinissi

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, τόνισε πως κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες.

Με προβληματισμό αντιμετωπίζει την εξέλιξη της πανδημίας το οικονομικό επιτελείο. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων και της διαμάχες μεταξύ των εταιριών και της ΕΕ να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και τα κρούσματα στο εσωτερικό να καταγράφουν ήπια μεν, αλλά αύξηση, δε, το να χαράξει το οικονομικό επιτελείο στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας φαντάζει ως δυσεπίλυτος γρίφος. Ειδικά με τη «λοκομοτίβα» του τουρισμού να είναι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο σταματημένη.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του χτες για την έκδοση 10ετούς ομολόγου «είναι γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της». προειδοποίησε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο», ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας.

Ανάλογα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χτες σε συνέντευξή του στον Αντ1 προειδοποίησε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο», είπε, ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας.

Έτσι με δεδομένη την ανάγκη ρευστό το οικονομικό επιτελείο βλέπει με ικανοποίηση την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «άντλησε η χώρα από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%. Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Να σημειωθεί ότι με βάση τον ΟΔΔΗΧ η τοποθέτηση των μακροπρόθεσμου βεληνεκούς επενδυτών ήταν συντριπτική, με μόνο το 5% να είναι από επενδυτές υψηλού ρίσκου (hedge funds).

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Στο φόντο αυτό σταδιακά η κυβέρνηση εμπλουτίζει, μία μέρα μετά την κατάθεση νομοσχεδίου με σειρά ρυθμίσεων, τη φαρέτρα με νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης. Έτσι χτες ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020. Είναι «σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα», απάντησε ερωτηθείς αν θα υπάρξει προσαρμογή των τεκμηρίων, τονίζοντας πως «δεν είναι της παρούσης», αλλά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική. Και όταν υπάρχουν θέματα, προσαρμόζεται στη λογική». Ως παράδειγμα αυτής της προσαρμογής έδωσε τη ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος, που δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020.

Αναλυτικά σε σχέση με τις αποδείξεις εξετάζονται μια σειρά από εναλλακτικές ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα. Έτσι εξετάζεται είτε να μη μετρήσουν αναλογικά οι μήνες του Lockdown, είτε να μειωθεί το όριο του 30% είτε να μην επιβληθεί «πέναλτυ» φόρου 22% για ό,τι ποσό εισοδήματος δεν καλύπτεται.

Σε σχέση με τα τεκμήρια μπορεί να μην αναφέρεται κάτι ωστόσο σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι ειδικά για απαλλαγές σε όσους έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση (πληττόμενους, ευρισκόμενους σε αναστολή κτλ).

Επίσης και η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι στο τραπέζι. Σε ερώτημα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, χτες, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί η αναθεώρηση των τιμών ζώνης και ό,τι όφελος υπάρξει θα φέρει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Αυτά, όμως, θα τα δούμε μετά την πανδημία, αν δηλαδή όλα πάνε καλά, ίσως τον Απρίλιο ή Μάιο να υπάρξουν αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα χτες το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας 5, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως αναφέρεται, δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι οι προσθήκες αυτές αφορούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις

Να σημειωθεί ότι χτες πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 203.964, των πρώτων, δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσά συνολικού ύψους 639 εκατ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται στα 3.133 ευρώ.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ με δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Βουλευτή Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτση η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. «Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, αλλά τις αποκλείει και από αυτόν ακόμα τον δανεισμό» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης που προσθέτει:

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν κοροϊδία τα ποσά των δανείων, συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που καλούνται εξυπηρετήσουν μετά από μήνες μηδενικών εσόδων.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά τις αποκλείει και από αυτόν ακόμα τον δανεισμό. Η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Οφείλει να μετατρέψει επιτέλους την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Να ενεργοποιήσει το κρίσιμο εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παροχή ρευστότητας ειδικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Να μεριμνήσει ώστε η πρωτοφανής πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Και να υλοποιήσει, έστω και τώρα, στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες.»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα