Προϋπολογισμός: Φιλόδοξοι στόχοι για το 2021 – Αγωνία για το ”φινάλε” του 2020

Προϋπολογισμός: Φιλόδοξοι στόχοι για το 2021 – Αγωνία για το ”φινάλε” του 2020
Άνθρωποι με μάσκα Eurokinissi

Φέτος καταλυτικός παράγοντας για την αλλαγή ή την ανατροπή των προβλέψεων που αφορούν τον προϋπολογισμό είναι η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη δύσκολη θέση να πρέπει να προβλέψουν πως θα πάει η οικονομία το 2021 εν μέσω του δεύτερου κύματος του κορονοϊού μπήκε το οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει σήμερα το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια το προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε πλήρη στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και ορισμένες συγκεκριμένες ενδείξεις για το τρίτο τρίμηνο καθώς και ένα κείμενο υπό μερική αναθεώρηση από το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που υποβάλλεται τον Νοέμβριο.

Φέτος καταλυτικός παράγοντας για την αλλαγή ή την ανατροπή των προβλέψεων είναι η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμη και αν το τοπικό lockdown για την Αττική αποφευχθεί η διατήρηση ή η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική που από μόνη της παράγει το μισό ΑΕΠ αλλά και άλλες περιοχές της χώρας είναι φανερό ότι βαθαίνει την ύφεση της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή η πρόβλεψη για την φετινή – προς το παρόν – φαίνεται ότι αναθεωρείται από το 7,9% στο οποίο επέμενε μέχρι πρότινος το ΥΠΟΙΚ στο 8,3% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 9% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ στην έκθεση για την 2η μετά το πρόγραμμα αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή βλέπει την ύφεση για φέτος στο 9,5% του ΑΕΠ. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει το πόσο καλά ή κακά πήγε το τρίτο τρίμηνο και τι θα γίνει στο τρείς τελευταίους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Παρόλα αυτά το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι η οικονομία θα έχει μια δυνατή ανάκαμψη με ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει και το 7% του ΑΕΠ το 2021 αν όλα πάνε καλά με το ταμείο ανάκαμψης της οικονομίας. Φαινομενικά παράδοξο είναι και το γεγονός ότι παρά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη (μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα συνέχιση των μέτρων στήριξης) θα προβλέπει έσοδα αυξημένα κατά 7 δις ευρώ το 2021 βασίζοντας την εκτίμηση αυτή κυρίως στην μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.

Οι αβεβαιότητες του 2021

Εκτός από το 2020 μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας έχει και η πρόβλεψη για τ ο 2021 με δεδομένο ότι ο ακριβής χρόνος για την τελική έγκριση και τη διανομή του εμβολίου που θα τον καταπολεμήσει με μόνιμο τρόπο είναι ακόμη αόριστος.

Το μεγάλο ερωτηματικό για τον επόμενο χρόνο θα είναι το τι θα γίνει με την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό ο οποίος δέχθηκε φέτος ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία και με βάση τις έως τώρα προβλέψεις από επίσημους οργανισμούς θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 όχι νωρίτερα από το 2022.

Ένα ακόμη μεγάλο ερωτηματικό είναι και η πορεία της ΕΕ που είναι ο βασικός οικονομικός εταίρους της Ελλάδας αλλά και η πορεία ουσιαστικής σύστασης και λειτουργίας του ταμείου ανάκαμψης το οποίο αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα τόσο στην έγκρισή του από το κοινοβούλιο χωρίς να λείπουν και οι εσωτερικές διαφωνίες των θεσμών της ΕΕ που θα κληθούν να το διαχειριστούν σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου.

Μια καλύτερη εικόνα για το που πάει και η ΕΕ αλλά και οι μεγάλες οικονομίες όλου του κόσμου θα υπάρξει κατά την φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά σε μια εβδομάδα όπου και αναμένεται να ανανεωθούν και οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης και την οικονομική δραστηριότητα για όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα