Ράιχενμπαχ: Η "Κομισιόν" στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης

Ράιχενμπαχ: Η "Κομισιόν" στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης

Τι δήλωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ, από το βήμα του συνεδρίου Economist για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και απασχόληση

Η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για ανάπτυξη και απασχόληση και αυτό το βλέπουν και στην Ευρώπη. Υπάρχει θέληση στην Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα στο δρόμο ανάκαμψης, καθώς στην Ευρώπη βλέπουν ότι είναι σοβαρές οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, στο συνέδριο του «Economist», με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την βελτίωση της χρηματοδότησης, δήλωσε αισιόδοξος μετά τις επαφές του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα στελέχη της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος τους επόμενους μήνες, αν και συμπλήρωσε στη συνέχεια, ότι απομένει να δούμε αν θα επιτευχθεί αυτή η απόφαση.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της ρευστότητας, είπε ότι η προοπτική είναι κατάλληλη και ελπιδοφόρα μέχρι το 2015. Την αισιοδοξία αυτή τη στηρίζει στις δόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ ετησίως μέσω του ΕΣΠΑ ενώ είπε ότι είναι διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν και κλειδί παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία χρηματοδοτικού φορέα - εργαλείου για να αξιοποιηθούν από την πραγματική οικονομία κεφάλαια που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Ακόμη σημείωσε τη σημασία των προσπαθειών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, για την αύξηση εξαγωγών για τη βελτίωση του φορολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος τη διαμόρφωση και τη ρευστότητα.

Η εικόνα μιας νέας παραγωγικής Ελλάδας σχετίζεται με τη ναυτιλία και την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής μορφολογίας εδάφους, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος και στο νησιωτικό πλέγμα.

Εστίασε στην αξιοποίηση των στοιχείων της ναυτιλίας και του τουρισμού για την οικονομία και σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις υπογράμμισε ότι θα πρέπει " όλοι να ξέρουν το ρόλο τους και να μένουν σε αυτόν, δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ κλπ." για να υπάρχουν αποτελέσματα από τη συνεργασία.

Όπως σημείωσε, χρειαζόμαστε ανάπτυξη με ρεαλισμό και υπενθύμισε ότι με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα η νηολόγηση επιτυγχάνεται σε 10 μέρες με 9 υπογραφές ενώ χρειάζονταν 7,5 μήνες " και σε λίγο καιρό με "ένα κλικ" θα γίνεται η έγγραφη πλοίου στη ελληνική σημαία από τα ποντοπόρα μέχρι τα σκάφη αναψυχής".

Για τα λιμάνια είπε ότι χρειαζόμαστε σύγχρονες υποδομές, όχι μόνο για να βγάλουν τα έξοδά τους αλλά για να γίνονται και επενδύσεις και υπενθύμισε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό .

Τέλος, σε ερώτηση του κοινού σχετικά με την υπερπήδηση γραφειοκρατικών εμποδίων για την επενδυτική δραστηριότητα όπως γίνεται μέσω του νέου επενδυτικού νόμου σχολίασε ότι είναι οπαδός της κατάργησης των εμποδίων και όχι του ξεπεράσματος τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέφερε τη σημασία της αύξησης παροχής τεχνικής υποστήριξης από την Ομάδα Δράσης και επίσης σχολίασε σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων : "Δεν έχει σημασία να κρατάει ο καθένας το κάστρο του αλλά να υπάρχει ομαδική εργασία". Ακόμα, γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για διαγωνισμό ΣΔΙΤ που θα αφορά στο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττική ενώ προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα απορρίμματα μέσω ΣΔΙΤ.

SHARE: