Rebound της οικονομίας

Rebound της οικονομίας
Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Αλλαγή σελίδας στην οικονομία, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 στις Βρυξέλλες. Το κείμενο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς περικοπή συντάξεων και δυνατότητα εφαρμογής φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να επηρεαστεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας ως το 2022.

Με βασικό θέμα την μη περικοπή των συντάξεων το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες προαναγγέλλει αλλαγή σελίδας της οικονομίας.

Με το κείμενο που έφτασε χθες το απόγευμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο οικονομικών τεκμηριώνει περισσότερο την θέση της για την μη περικοπή των συντάξεων.

Με επιμέρους επανυπολογισμούς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις και δυνατότητα να εφαρμόσει φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικά μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τούτο δε αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν σχεδόν καθόλου της δημοσιονομική πορεία της χώρας ως το 2022. Ανάμεσα τους η μείωση του ΦΠΑ κατά 10% μεσοσταθμικά ως το 2020 η μείωση των ασφαλιστικών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους , η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους και η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% και των μερισμάτων από το 15% στο 10%.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων και η καταβολή του διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος για 300.000 οικογένειες.

Όλα αυτά χωρίς να απουσιάζει για λόγους τυπικούς το αρχικό σενάριο που προέβλεπε περικοπές της προσωπικής διαφοράς για περίπου 950.000 συνταξιούχους και την εφαρμογή του συνόλου των κοινωνικών αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί από το 2017 το οποίο μοιραία πλέον σε δεύτερο πλάνο. Επισυνάφθηκε για καθαρά τυπικούς λόγους αφού ακόμη δεν έχουμε τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και η υποσημείωση ότι τα τελικά στοιχεία θα πρέπει να συμφωνηθούν και από τους θεσμούς.

Αλλαγή σελίδας

Στο κείμενο που έστειλε το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες υπάρχει και ένα κομμάτι όπου μέσα από συγκεκριμένες παροχές για την αγορά εργασίας και την σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης της οικονομίας τεκμηριώνεται και η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπονταν έως τώρα.

Στους κοινωνικούς δείκτες η μείωση της ανεργίας από το 19,9% που αναμένεται φέτος στο 18,2% το 2019, θα συνοδευτεί από την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% Παράλληλα αναμένεται και αύξηση των μισθών για το σύνολο της οικονομίας κατά 3,3% ενώ θα έχουμε και αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία κατά 0,4%.

Οι συνθήκες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα βελτιωθούν καθώς το μέσο επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί από το 4,6% φέτος στο 4,4% το 2019 ενώ και οι καταθέσεις θα αυξηθούν στα 137,4 δισ. ευρώ από 132,8 δισ. ευρώ φέτος. Τούτο χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό μετά την πλήρη άρση των capital control μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη και για θετική πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά μετά το 2012 με το υπόλοιπο των δανείων να αυξάνονται το 2019 στα 190,7 δισ. ευρώ από 185,1 δισ. ευρώ που αναμένεται ότι θα είναι στο τέλος του 2018.

Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να μειωθούν από τα 81,5 δις ευρώ που θα είναι στο τέλος του χρόνου στα 64,6 δις ευρώ στο τέλος του 2019.

Τέλος στην ίδια σειρά παραδοχών προβλέπεται η σίγουρη επάνοδος της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές καθώς το μέσο επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου σε μέσα επίπεδα αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 4% για φέτος στο 3,8% το 2019 ενώ το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί σε ένα χρόνονο κατά 11,5 δισ. ευρώ από τα 335 δισ. ευρώ που θα φτάσει φέτος στα 323 ,5 δισ. το 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα