Ρέγκλινγκ για την έξοδο στις αγορές: Μην περιμένετε το τέλος του προγράμματος

Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling speaks during an Economic conference in Lagonisi near Athens on Thursday, June 29, 2017. Greece is eyeing a return to international bond markets for the second time since the country lost access in 2010 and had to seek successive bailouts from other eurozone countries and the International Monetary Fund. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling speaks during an Economic conference in Lagonisi near Athens on Thursday, June 29, 2017. Greece is eyeing a return to international bond markets for the second time since the country lost access in 2010 and had to seek successive bailouts from other eurozone countries and the International Monetary Fund. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Μετά το σημερινό Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε την Ελλάδα να αναπτύξει μία στρατηγική επιστροφής στις αγορές, την οπόια και να επικοινωνήσει από τώρα. Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα στο Eurogroup, τόσο το καλύτερο, σχολίασε ο Μοσκοβισί

Στρατηγική για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πρότεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το σημερινό Eurogroup.

«Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 2018 και το παράδειγμα που έχουμε από τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η έξοδος στις αγορές έγινε αρκετά πριν από το τέλος των προγραμμάτων» ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις αγορές από το 2009 με μια εξαίρεση το 2014. «Είναι σημαντικό να αναπτύξει η Ελλάδα μια στρατηγική επιστροφής στις αγορές, την οποία και να επικοινωνήσει» είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως δεν είναι «σοφό» να περιμένει το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε  πως οι αγορές πρέπει να πειστούν για το ότι δεν πρόκειται για ένα «μεμονωμένο βήμα» αλλά και για το ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, καθώς πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο και θα διατηρήσει και επομένως η επιστροφή στις αγορές θα χρησιμεύσει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής» τόνισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

«Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα στο Eurogroup τόσο καλύτερο σήμα για το μέλλον» επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε «επίσημα» με την έγκριση της δόσης των 8,5 δις. και την εκταμίευση σήμερα των 7,7 δις. εξ αυτών. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα καθώς και η επιβράβευση για μια χώρα και ένα λαό που κάνει προσπάθειες, θυσίες και μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το κεφάλαιο της ανάκαμψης, της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της απασχόλησης που μπορεί να ακολουθήσει για την Ελλάδα» τόνισε.

Σχετικά με το πότε η Επιτροπή θα τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, απάντησε: «Να έχετε λίγη ακόμα υπομονή. Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα είναι στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, θέλουμε όλοι η επίσκεψη να πάει καλά», προαναγγέλοντας εξελίξεις.

AP Photo/Petros Giannakouris

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network