Ρεκόρ 13 ετών στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό

Ρεκόρ 13 ετών στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο λόγω κυρίως του ράλι στις τιμές ενέργειας.

Στο 3,4%, ανήλθε ο πληθωρισμός στο Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο “καλάθι” του δείκτη του πληθωρισμού η ενέργεια καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 17,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 15,4%τον Αύγουστο, ακολουθούμενη από μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,1%, σε σύγκριση με 2,6% τον Αύγουστο), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,1%, έναντι 2,% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).

Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές τιμές καταναλωτή που αυξήθηκαν κατά 4,1%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Πάντως όπως είπε πριν λίγες μέρες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μόλις περάσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των συναδέλφων της ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέρει λόγω των επίμονων προβλημάτων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Πάντως στην Ελλάδα οι πιέσεις στις τιμές ειδικά στην ενέργεια, που όμως συνδέονται με όλες τις αλυσίδες αξίας τραβούν την ανηφόρα. Πιο συγκεκριμένα με βάση εκτιμήσεις η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, προς ώρας, διαμορφώνεται σε περίπου 8 λεπτά η κιλοβατώρα, από 4,5 λεπτά πέρυσι. Την ίδια ώρα αύξηση 21% σε σχέση με τις αρχές του έτους έχει καταγράψει η τιμή του ντίζελ κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να βγει στην αγορά αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής περίόδου.

Στο φόντο αυτό βέβαια η κυβέρνηση και με δημοσιονομικό χώρο από την πορεία του ΑΕΠ εξετάζει ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, νέο γύρο ενισχύσεων, που αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες κατά τη νέα αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας αλλά και να οριστικοποιηθεί στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και όχι το προσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα