Ρόχολ: Απίθανο να μην υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Ρόχολ: Απίθανο να μην υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Προϋπόθεση η ελάφρυνση χρέους για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων ESMT στο Βερολίνο

«Μια περικοπή του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» λέει ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων ESMT στο Βερολίνο. «Το ΔΝΤ έχει λάβει μια τόσο ξεκάθαρη θέση που το θεωρώ απίθανο να παραμείνει εάν δεν υπάρξει μια περικοπή του χρέους».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασιστεί εάν τελικά θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το βαρύ τρίτο πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει μέχρις στιγμής συμμετάσχει όπως είναι γνωστό και επιμένει στην περικοπή του χρέους διότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

«Η κριτική στην συμπεριφορά του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Του επιρρίπτουν ότι στην περίπτωση της Αθήνας έχει εκτεθεί σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ότι σε άλλες περιπτώσεις» λέει Γιοργκ Ρόχολ.

Ο Γιοργκ Ρόχολ δημοσίευσε τον Μάιο μια έκθεση με τίτλο: «Πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα για την διάσωση της Ελλάδας;». Το αποτέλεσμα ήταν ότι λιγότερο από το 5% διοχετεύθηκαν στις δημόσιες δαπάνες ενώ το 80% πήγε για την αποπληρωμή των χρεών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

πηγή: dw

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος
SHARE:

24Media Network