Ρυθμίσεις δανείων: Μειώσεις επιτοκίων έως 2 μονάδες

Ρυθμίσεις δανείων: Μειώσεις επιτοκίων έως 2 μονάδες

Πακέτα ρυθμίσεων για όλα τα δάνεια. Πότε βγαίνουν στην αγορά

Nέα προγράμματα ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, ενήμερους και μη, ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή οι τράπεζες από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπεται μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, χαμηλότερα επιτόκια κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των -καταναλωτικών κυρίως- δανείων τους και να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το επιτόκιο για καταναλωτικά και πιστωτικές δεν θα υπερβαίνει το 7,5%-8%

Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων θα βγουν στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο και θα αφορούν όλα τα δάνεια, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30-90 μέρες, αλλά και τα ενήμερα.

Το επιτόκιο στις νέες ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δεν θα υπερβαίνει το 7,5% με 8%, όταν σήμερα είναι στο 10% και φτάνει ακόμα και στο 12%.

Μιλάμε πάντα για ρυθμίσεις χωρίς προσημείωση ακινήτου. Διότι στις ρυθμίσεις που υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση το επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα 4,5% με 5%.

Παράλληλα, στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζονται οι ρυθμίσεις με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και πάνω από 40 χρόνια, αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία είτε του δανειολήπτη είτε των εγγυητών του δανείου. Ενώ σε τροχιά ρυθμίσεων έχουν μπει και τα δάνεια όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες για να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων και στα νέα πακέτα ρυθμίσεων περιμένουν και κάτι ακόμα: το ελάχιστο κόστος διαβίωσης ενός νοικοκυριού όπως αυτό θα καθορισθεί από την ομάδα που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της ΕΛΣΤΑΤ και καταναλωτικών οργανώσεων.

SHARE:

24Media Network