Ρύθμιση - σκούπα για τα "κόκκινα" δάνεια: Έρχεται λίστα αναγκαίων εξόδων διαβίωσης

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 

Τον πρώτο μας μίνι καύσωνα ζουν οι κάτοικοι των Τρικάλων, με τη θεμοκρασία το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2012 να "σκαρφαλώνει" στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι καθόλου ...δροσερές αφού ο καιρός θα είναι ζεστός και τις επόμενες ημέρες με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 37 βαθμούς! (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Τον πρώτο μας μίνι καύσωνα ζουν οι κάτοικοι των Τρικάλων, με τη θεμοκρασία το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2012 να "σκαρφαλώνει" στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι καθόλου ...δροσερές αφού ο καιρός θα είναι ζεστός και τις επόμενες ημέρες με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 37 βαθμούς! (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Η λίστα αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας, με το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ, ο μπούσουλας για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"

Το πρώτο βήμα για τις ρυθμίσεις "κόκκινων" δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάνει η κυβέρνηση, καθώς σύντομα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτείται Κυβερνητικό Συμβούλιο το οποίο θα τρέξει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις.

Το κείμενο της πράξης βρίσκεται, σύμφωνα με το Έθνος, στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Το "Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους" θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα λειτουργεί όπως μια ανεξάρτητη αρχή.

Η λειτουργία του προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τους πλειστηριασμούς. Το Συμβούλιο με φαστ τρακ διαδικασίες θα προχωρά σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς τις τράπεζες από μη ενήμερους δανειολήπτες.

Οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι για την καθιέρωση των "ελάχιστων δαπανών διαβίωσης" και του ορισμού των "συνεργάσιμων δανειοληπτών".

Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει και στην έκδοση κανόνα δεοντολογίας των τραπεζών, με σκοπό να υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι στη συμπεριφορά τους έναντι των δανειοληπτών.

Ο "μπούσουλας" για τη ρύθμιση των δανείων θα είναι η λίστα των αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ετοιμάσει παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ.

Στα έξοδα περιλαμβάνονται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Έτσι οι τράπεζες, έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών (μονομελή, ζευγάρια, τετραμελή κ.ο.κ.) θα εξετάζουν κατά περίπτωση το αίτημα.

Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Έτσι το δάνειο θα κρατιέται ζωντανά και δεν θα σκάει.

Με τη λίστα των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης δένει και η απόφαση για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Είναι αυτοί που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες (π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία).

Είναι εκείνοι που θα πληρώσουν με συνέπεια τις νέες τους δόσεις και αν αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα θα ενημερώσουν τις τράπεζες.

Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών.

Επιπλέον, το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει και των προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης.

Πηγή: Έθνος

SHARE: