“Σαφάρι” ελέγχων σε φορολογούμενους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

“Σαφάρι” ελέγχων σε φορολογούμενους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Μάχη κατά της φοροδιαφυγής Aris Oikonomou/ SOOC

Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα, το 2021, έως 10.000 ευρώ μπαίνουν στο "μικροσκόπιο" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πώς θα ελεγχθούν.

Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, οδηγούν “εκ των ων ουκ άνευ” το οικονομικό επιτελείο σε τροχιά διαρκούς μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Ήδη, όπως φάνηκε και στην ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων, στην κορυφή της ατζέντας της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη τέθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση φαινομένων απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα, το 2021, έως 10.000 ευρώ μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και σειρά ελέγχων σε δαπάνες, περιουσιακά στοιχεία κτλ θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί, εάν όντως τα περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που το 2021 είχαν οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τον “πήχη” των 10.000 ευρώ, αποτελούν μέρος της “κάτω” βάσης της οικονομικής πυραμίδας της χώρας.

Σημειώνεται, ότι με βάση την επεξεργασία των στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021, που έκανε η ΑΑΔΕ επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους όπως και έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Επίσης το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι οικογένειες με παιδιά. Επίσης, ένα μόλις 24,8% των φορολογουμένων εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό έχει μόλις το 18,3%.

Επίσης, με βάση τις σχετικές επεξεργασίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δις. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής με “έξυπνες” διασταυρώσεις θα καταγραφεί εάν στις περιπτώσεις φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα “κρύβονται” θύλακες φοροδιαφυγής.

Έτσι, στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν:

  • το ύψος των δαπανών για αγορές αγαθών, παροχή υπηρεσιών, λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας κ.α)
  • τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos και ο φόρος που παρακρατήθηκε
  • τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με βάση τα στοιχεία από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
  • τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
  • οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία.

Οι δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών

Επίσης, στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν και οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Μάλιστα εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Ταυτοχρόνως στο τραπέζι είναι η ι υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολογησης η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Στο πλαίσιο, δε, της καλύτερης διαχείρισης του όλου θέματος με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζεται μια συνολική αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης. Σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος ισχύει συντελεστής 9% που οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 1.300 ευρώ, ενώ υπάρχει και το τέλος επιτηδεύματος.

“Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμε εμείς από τον εαυτό μας υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο νου μας” δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της φορολογικής διοίκησης.

Στη μάχη και ο ΕΛΕΓΧΟΣ live

Στο μεταξύ, ξεκινά μέσα στην εβδομάδα, σε πιλοτική βάση, η χρήση ενός νέου ψηφιακού εργαλείου, του “Ελεγχοςlive” που θα βοηθήσει τους αποτελέσει βασικό “όπλο” των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στην εξόρμηση στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα με το νέο αυτό “εργαλείο” σε πραγματικό χρόνο και επί τόπου μπορεί να ελεγχθεί το οικονομικό προφίλ κάθε φορολογουμένου, να εξεταστεί, εάν γίνεται κανονικά on line η διαβίβαση αποδείξεων, και να εκδοθεί το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου.

Ειδικότερα ,οι ελεγκτές της εφορίας ελεγκτές μέσα από τη χρήση tablet και φορητών Scanners χειρός (QRScanners) θα μπορούν να μπουν στη σχετική εφαρμογή έχοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε:

  • να δουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές,
  • να κάνουν ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ,
  • να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης,
  • να εκδίδουν και να κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα