Σαπέν σε Τσακαλώτο: Να τελειώνουμε με την αξιολόγηση, να μιλήσουμε για το χρέος

Συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Στην ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συμφώνησαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών. Λιγότερες δυσκολίες βλέπει για το 2016 ο Τσακαλώτος και ζητά εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Σαφές μήνυμα για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απέστειλε από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

«Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο πιο άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο κ. Σαπέν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το βράδυ της Κυραικής, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, «το ΔΝΤ είναι εδώ για την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα». Το θέμα του χρέους αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, διεμήνυσε επίσης ο κ. Σαπέν, αναγνωρίζοντας πως «πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να τις υπερβαίνουμε». «Θέλουμε να δούμε πως το ΔΝΤ θα μπορέσει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τους σκοπέλους», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος

«Βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης»

«Βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. «Ελπίζω πως το 2016 θα είναι καλύτερο από το 2015.  Δεν θέτω ψηλά τον πήχη, αλλά εκτιμώ ότι οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες το νέο έτος από ότι ήταν το 2015», διεμήνυσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το ΔΝΤ παραμένει μέρος της συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, δεσμεύθηκε πως «θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα μείωση συντάξεων». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, με τον Γάλλο ομόλογό του συζήτησαν όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον κ. Σαπέν συζητήθηκε και το θέμα της πρσοφυγικής κρίσης και κυρίως η πολιτική διάσταση του ζητήματος. «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της αλληλεγγύης», εξήγησε.  Η συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Σαπέν στο Παρίσι διήρκησε περίπου μια ώρα και μετά ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου.

SHARE:

24Media Network