Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Το Νόμπελ Οικονομίας μοιράζονται οι Αμερικανοί Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς για την μελέτη τους πάνω στην μακροοικονομία

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2011 κέρδισαν οι Αμερικανοί Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς για την εργασία τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα πολιτικής και το πώς μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται "η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία".

ADVERTISING

Οι δύο άνδρες "ανέπτυξαν μεθόδους για να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της οικονομικής πολιτικής και διαφόρων μακροοικονομικών μεταβλητών, όπως το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, οι επενδύσεις και η εργασία", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

"Πιστεύω ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησα και τις οποίες ανέπτυξε ο Τομ είναι σημαντικές ώστε να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από την κακή κατάσταση" στην οποία βρίσκεται τώρα η παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Σιμς μιλώντας μέσω τηλεφώνου στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ακαδημία μετά την ανακοίνωση της βράβευσής τους.

Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: "Αυτό που θα κάνω είναι να κρατήσω για λίγο τα χρήματα και να σκεφτώ". Ο Σιμς δήλωσε ότι δεν περίμενε να κερδίσει παρά την έντονη φημολογία που τον ήθελε να βραβεύεται και πρόσθεσε ότι "δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος" καθώς μοιράζεται το βραβείο με τον συμπατριώτη του Σάρτζεντ.

Ο Τόμας Σάρτζεντ, 68 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, "αρχικά μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των συστηματικών μεταβολών της πολιτικής", διευκρίνισε η Ακαδημία.

Ο Κρίστοφερ Σιμς, 68 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, "επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα σοκ επιδρούν σε ολόκληρη την οικονομία", πρόσθεσε.

SHARE:

24Media Network