Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά επιτόκια

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά επιτόκια
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Η νέα ώθηση προς τα κάτω ήρθε, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων του Ευρωπαϊκού νότου

Νέα ιστορικά χαμηλά σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με το 10ετές να διαπραγματεύεται στο 3,74% το νέο πενταετές στο 2,69% και το διετές στο 1,23%.

Την νέα ώθηση προς τα κάτω σύμφωνα με πηγές της αγοράς ήρθε ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων του Ευρωπαϊκού νότου ( με εξαίρεση την Ιταλία ) σε συνδυασμό με την συνέχεια των καλών ειδήσεων για την Ελλάδα.

Οι αγορές άνοιξαν με όλες τις διάρκειες των ελληνικών κρατικών τίτλων να είναι πτωτικές. Η απόδοση του δεκαετούς υποχωρούσε κοντά στο 3,7% από 3,8% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδα το νέο πενταετές που εκδόθηκε το καλοκαίρι να διαπραγματεύεται σε απόδοση 2,69 – 2,71, από 2,,79 % την Παρασκευή και το διετές ( παλιό πενατετές ) να διαπραγματεύεται σε απόδοση 1,23 -1,25% από 1,31% την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την S&P την Παρασκευή ήρθε χθες το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και – κυρίως – η αναγγελία από τον επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί για άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους . Προσδοκίες για πιο ευνοϊκή από το αναμενόμενο λύση για την Ελλάδα δημιούργησε και η σημείωση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΕ που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο μαξιλάρι ρευστότητας προς την Ελλάδα από το δάνειο του ESM.

Θετική θεωρείται επίσης και η θέση του ΔΝτ το οποίο παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην υλοποίηση του προγράμματος παραμένει σταθερό στην θέση του για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θέτοντας μάλιστα και χρονικό όριο για την λήψη αποφάσεων από τους ευρωπαίους μέσα στο Φεβρουάριο έστω και αν τα μέτρα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό εξηγεί και την νέα πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στα επίπεδα του 2006 και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη δοκιμαστική έκδοση του επταετούς ομολόγου τις επόμενες μέρες με απόδοση που μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από το 3% έναντι 4,625 % που ήταν τον επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου.

Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να φέρει την νέα έκδοση κοντά στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να εκμεταλλευτεί την θετική είδηση της επικείμενης νέας αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα