Servicers: Δεν προχωράει ο Φορέας ελλείψει κεφαλαίων και αντιπροτείνουν το Κυπριακό μοντέλο

Servicers: Δεν προχωράει ο Φορέας ελλείψει κεφαλαίων και αντιπροτείνουν το Κυπριακό μοντέλο
Ακίνητα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος της doValue Θ. Καλαντώνης εκτιμά ότι η κατάσταση στις αγορές είναι τροχοπέδη για την λειτουργία του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων και προτείνει το Κυπριακό Μοντέλο. 100.000 πλειστηριασμοί ακινήτων στην 3ετία.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός για το μέλλον του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, λόγω του κλίματος που επικρατεί στις αγορές, εμφανίστηκε χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece κ. Θεόδωρος Καλαντώνης προτρέποντας το ελληνικό δημόσιο να αναζητήσει άλλες λύσεις όπως π.χ το μοντέλο που υιοθέτησε πρόσφατα η Κύπρος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα τόνισε ότι ο βασικός λόγος που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ο οποίος θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, είναι ότι απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια.

«Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι τώρα, ενώ λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές είναι ακόμα πιο δύσκολο να υποθέσει κάποιος ότι θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Υπάρχουν και άλλες λύσεις: να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε ένα αντίστοιχο σχέδιο. Θα ήταν σκόπιμο να πάρουμε κάποιες εμπειρίες για το θέμα αυτό», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει να λειτουργήσει το Φορέα θα κληθεί να δαπανήσει κεφάλαια έως 2 δις. ευρώ.

Το κυπριακό μοντέλο

Στις αρχές Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν για να είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού το Κυπριακό Σχέδιο Ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο προβλέπει την σύσταση της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) – αντίστοιχη του φορέα – στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των επιλέξιμων δανειοληπτών και η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στο 98% του μετοχικού κεφαλαίου

Η μεταβίβαση του ακινήτου από τους κατόχους του ενεχυριασμένου ακινήτου προς την εταιρία-Φορέα της ΚΕΔΙΠΕΣ γίνεται με τίμημα που αντιστοιχεί στο 65% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από τους εκτιμητές, ενώ μετά τη μεταβίβαση, ακυρώνονται όλες οι υποθήκες και προσημειώσεις επί του ακινήτου που έχει εγγράψει η εταιρία που το μεταβιβάζει.

Ο Ιδιοκτήτης/Ενοικιαστής (δηλαδή ο αρχικός δανειολήπτης και σημερινός οφειλέτης του μη εξυπηρετούμενου δανείου) θα έχει δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία απόκτησης με την εφαρμογή μιας συμφωνημένης φόρμουλας, η οποία καθορίζει την τιμή επαναγοράς και στην οποία συνυπολογίζεται η κρατική χορηγία ως αντίτιμο.

Το κράτος εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό το κόστος που αντιστοιχεί στην κρατική χορηγία προς την ΚΕΔΙΠΕΣ για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο ο οφειλέτης ενοικιάζει το ακίνητο από την ΚΕΔΙΠΕΣ για 14 χρόνια και το κράτος καταβάλλει στον Φορέα (ΚΕΔΙΠΕΣ) το καθορισμένο ενοίκιο έως το πέρας της παραπάνω περιόδου ενοικίασης. Το ενοίκιο καταβάλλεται ως κρατική χορηγία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κυπριακού Δημοσίου

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Καλαντώνη, απάντησαν ότι είναι ήδη γνώστες της συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο και μελετάται, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην ελληνική περίπτωση θα πρέπει τα κεφάλαια που θα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο να προστεθούν στο Χρέος, περίπτωση εξαιρετικά δύσκολη την δεδομένη χρονική στιγμή. Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί και ο διάλογος με τις πέντε επενδυτικά σχήματα που έχουν ήδη υποβάλει πρόταση για την αναζήτηση λύσης και οριστικής συμφωνίας.

Ανησυχία για νέα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά στο θέμα των επιτοκίων ο κ. Καλαντώνης αφού εξέφρασε την ανησυχία του, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται μαζικές αθετήσεις ειδικά στον χώρο των ενήμερων ή των σχεδόν ενήμερων δανείων. Ωστόσο, εδώ και δύο τρεις μήνες υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, ειδικά στα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πρωτίστως σε περιπτώσεις πελατών που είναι σε μία αρχική φάση καθυστέρησης, μία ή δύο δόσεις.

«Είναι μία κατάσταση ελεγχόμενη, αλλά φοβάμαι ότι όσο διατηρούνται τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα το πρόβλημα θα εντείνεται. «Ενδεικτικά, μία επιχείρηση που έχει σύνολο δανείων 40 εκατ. ευρώ, 200 εργαζόμενους και έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί κανονικά τις οφειλές της. Έχει ένα ετήσιο Ebitda της τάξεως των δύο εκατ. ευρώ. Το 2020 και το 2021 είχε ένα ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων της, ύψους 800.000 ευρώ. Το κόστος σήμερα έχει διπλασιαστεί – στο 1,6 εκατ. ευρώ – και το 2024 θα περάσει τα δύο εκατ. ευρώ. Άρα, όλο το Ebitda θα πηγαίνει για να καλύψει το κόστος δανεισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

100.000 πλειστηριασμοί σε βάθος 3ετίας

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της doValue Greece επεσήμανε ότι οι servicers έχουν να διαχειριστούν περί τα 600.000 ακίνητα – μισά οικιστικά μισά εμπορικά. «Εάν υπολογίσουμε ότι περίπου το 80% των δανείων ρυθμίζεται με κάποιο συναινετικό τρόπο, τότε σε βάθος τριετίας θα ρευστοποιηθούν 100.000 ακίνητα», σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, ενώ ως προς τον Φορέα ανέφερε πως ο βασικός λόγος που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί είναι ότι απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια.

Για την ελληνική οικονομία συνολικά ο κ. Καλαντώνης τόνισε ότι «μετά από 13 χρόνια κρίσης εξακολουθούν και υπάρχουν προβληματικά δάνεια περίπου 90 δισ. ευρώ, κατά 20 δισ. ευρώ λιγότερα από το πικ του 2018, χωρίς να παύει να είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο.

«Παρότι ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια πάνω από 35 δισ. ευρώ, πάνω από 700.000 πελάτες, ότι περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει ως ‘πράσινα’ στο τραπεζικό σύστημα, έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε. Και η δουλειά αυτή δεν μπορεί να τελειώσει ούτε σε ένα χρόνο ούτε σε δύο. Με το πρόβλημα αυτό του παρελθόντος θα ασχολούμαστε για τουλάχιστον πέντε ή και παραπάνω χρόνια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα