ΣΕΒ: Να καταργηθεί ο νόμος της Τρόικας για κατώτατο μισθό

ΣΕΒ: Να καταργηθεί ο νόμος της Τρόικας για κατώτατο μισθό

Διαβάστε τη νέα πρόταση του ΣΕΒ για κατάργηση της διάταξης για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%

Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες (όπως ίσχυε) αντί για τρεις, προτείνει ο ΣΕΒ με επιστολή προς τη ΓΣΕΕ και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.

Ζητά όμως ταυτόχρονα να μειωθούν οι μισθοί που προβλέπονται στις "ευγενείς" συμβάσεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Με την επιστολή που έχει ως αποδέκτη και τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη, ο ΣΕΒ του ζητάει ανοιχτά να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων και να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, γόνιμα πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην επιστολή προς τη ΓΣΕΕ, που κοινοποιείται σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία να συζητήσουν κοινές θέσεις, "σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα".

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ καλεί την ΓΣΕΕ να συζητήσουν:

• Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. "Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά", επισημαίνεται.

• Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις "ευγενείς" συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί με την ΓΣΕΕ μέτρα "που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος", όπως:

• Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα "μετενέργειας") από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Στην επιστολή προς τον κ. Ρουπακιώτη, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι "σας τιμά πράγματι η ευαισθησία που επιδεικνύετε, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής θητείας σας, για τα εργασιακά θέματα" και προσθέτει ότι "αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις".

Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες, λέει ο ΣΕΒ.

Σήμερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Ρουπακιώτη και ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασισθεί και οδηγούν σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, όπως η μετενέργεια.

Ο υπουργός Εργασίας δεν προέβη σε δηλώσεις, έχει όμως αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Ρουπακιώτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου για τα εργασιακά, κύκλοι του ΣΕΒ ανέφεραν ότι: "Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά.

Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί".

SHARE:

24Media Network