Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες

Πιο αυστηρή καθίσταται η ρύθμιση των 100 δόσεων. Ποιοι αποκλείονται και γιατί. Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος – φωτιά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για μεγάλο αριθμό οφειλετών, καθώς αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Νέα εγκύκλιος – φωτιά του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιάννη Μπάκα, προβλέπει την εξαίρεση από τη ρύθμιση των 100 δόσεων μεγάλου αριθμού φορολογουμένων.

Όπως χαρακτηριστικά ορίζει η εγκύκλιος «Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους».

Δυσκολίες εντοπίζονται και για όσους επιχειρούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους – μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων – και το συνολικό ύψος των βασικών τους χρεών ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Τότε, οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εάν και εφόσον αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους.

Για να μην χαθεί η ρύθμιση, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι δόσεις των οφειλών θα πρέπει να καταβάλλονται:

-        Από 16/12/2015 μέχρι 30/6/2016 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες .

-        Από 1/7/2016 μέχρι 31/12/2017 εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

-        Από 1/1/2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, ήτοι χωρίς καμία ημέρα καθυστέρηση.

SHARE:

24Media Network