Σήμα κινδύνου για τον δομικό πληθωρισμό – “Θολό” το τοπίο για την αποκλιμάκωση των τιμών

Σήμα κινδύνου για τον δομικό πληθωρισμό – “Θολό” το τοπίο για την αποκλιμάκωση των τιμών
Σούπερ Μάρκετ Eurokinissi

Ο πληθωρισμός είναι ένας άμεσος φόρος στο νοικοκυριό με βάση όσα ανέφερε χθες  ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού.

Το ενεργειακό ράλι των προηγούμενων μηνών και η αύξηση των τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες μπορεί να “κάνει ένα “διάλειμμα”, ωστόσο πλέον έχει καθορίσει τον “πήχη” του κόστους όλων σχεδόν των προϊόντων, πήχης μάλιστα που δεν αναμένεται να χαμηλώσει οδηγώντας σε μεγάλη οικονομική πίεση τα νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο πάντως και το ότι σε πολλά προϊόντα, οι τιμοκατάλογοι που καταφθάνουν στις αλυσίδες λιανικής, είναι ανοδικοί.

Ουσιαστικά, παρά την αποκλιμάκωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που φαίνεται να συνεχίζεται και τον Ιανουάριο, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, στον οποίο όμως δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων (νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα) και της ενέργειας (καύσιμα) επειδή είναι ευμετάβλητα και εποχικά, είναι εκείνος πλέον που προξενεί μεγάλο πονοκέφαλο.

Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε, χθες, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού, “η σημαντική επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο και ο υψηλός δομικός πληθωρισμός αναδεικνύουν συστηματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.”

Μάλιστα ο κ. Βέττας τόνισε ότι “η τάση για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος καθώς υπάρχει μεγέθυνση αντανακλά σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η τάση για άνοδο των κεντρικών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς ανακάμπτει η κατανάλωση, υποδηλώνει μικρή δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης της παραγωγής και χαμηλή ένταση ανταγωνισμού” ανέφερε ο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ εστιάζοντας σε βασικές αδυναμίες της οικονομίας.

“Ο πληθωρισμός είναι ένας άμεσος φόρος στο νοικοκυριό” τόνισε ο κ. Βέττας σημειώνοντας ότι ότι ο πληθωρισμός ήταν λίγο πάνω από το μέσο όρο. της ευρωζώνης, κάτι που επανέλαβε ότι εντείνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας. “Σιγά σιγά αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά τονίζω σιγά σιγά” σημείωσε με έμφαση δίνοντας το στίγμα.

Σημείωσε, δε, ότι μια αιτία για την πορεία των τιμών μπορεί να βρεθεί και στην πλευρά της ζήτησης. “Υπάρχουν κάποια εισοδήματα που δεν καταγράφονται και εκδηλώνονται ως κατανάλωση. Αυτό δημιουργεί έναν δυισμό σε νοικοκυριά. Υπάρχουν αυτά που δεν επηρεάζονται στην κατανάλωσή τους και άλλα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν” τόνισε και συμπλήρωσε: “Για να μην μειώνονται οι τιμές σημαίνει ότι κάποιος αγοράζει. Έχουμε ακόμη από το να μιλήσουμε για μια συστημική μείωση αλλά να ελπίζουμε σε μια σταθεροποίηση. Βέβαια υπάρχουν και υλικά και αγαθά που μπορούν να μειωθούν καθώς μειώνονται συστημικά οι τιμες.”

Με βάση την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, “ο ρυθμός μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 9,6% στο σύνολο του 2022 ήταν ο υψηλότερος από το 1994, μετά από ήπια άνοδο 1,2% ένα έτος πριν. Η ισχυρή άνοδος οφείλεται κυρίως στην αυξητική άμεση επίδραση των ενεργειακών αγαθών το πρώτο εννεάμηνο, και των μη ενεργειακών αγαθών το τελευταίο τρίμηνο του 2022.”

Το ΙΟΒΕ, επίσης, εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 4%, λόγω κυρίως της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές, παρά την επιβράδυνση της ανόδου, θα μείνουν ψηλά με άγνωστο το πότε θα αποκλιμακωθούν.

Η ΤτΕ

Βέβαια, στην ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, που δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο, εστιάζει και στον δομικό πληθωρισμό, στον δείκτη, δηλαδή, που καταγράφει τις τιμές σε κλάδους πέρα από τα εποχιακά ευμετάβλητα είδη διατροφής, ποτών, καπνού και ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται, άλλωστε, σε ρότα ανόδου, όλο αυτό το διάστημα.

Χαρακτηριστικά η ΤτΕ αναφέρει στην έκθεσή της ότι στην ΕΕ «οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε ολοένα περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω της γενικευμένης επιρροής που ασκούν οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αυτό αντανακλάται στις προβλέψεις σχετικά με τον πυρήνα του πληθωρισμού οι οποίες υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Τα δημοσιονομικά μέτρα με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά των υψηλών τιμών της ενέργειας καθώς επίσης και εν γένει του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν σε συγκράτηση του πληθωρισμού το 2023, αλλά όταν αποσυρθούν θα επακολουθήσει αντίστοιχη αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Για την Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά πως «ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο, κυρίως λόγω των ενεργειακών αγαθών και των τροφίμων, μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Η επιτάχυνση του πυρήνα του πληθωρισμού καθιστά πλέον ορατό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα και το 2023». Ο υψηλός πληθωρισμός «διαφαίνεται ότι αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται πια στις βασικές συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη χρονιά» τονίζει η ΤτΕ..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα