ΙΟΒΕ

Σούπερ Μάρκετ

Σήμα κινδύνου για τον δομικό πληθωρισμό - "Θολό" το τοπίο για την αποκλιμάκωση των τιμών

Ο πληθωρισμός είναι ένας άμεσος φόρος στο νοικοκυριό με βάση όσα ανέφερε χθες  ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού.

Κλειστές επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: Μεγάλη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Tο ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να προκαλεί επίσης απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς αθροίζεται στο συνεχιζόμενο, όπως αποδεικνύεται, πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού.

Λαϊκή αγορά

ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό 9,7%, για το 2022

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης

Πολίτες έξω από τράπεζα

Τράπεζες: Στο ναδίρ τα επιτόκια για επιχειρήσεις

Στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 2,8% έπεσε τον Σεπτέμβριο το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Ωστόσο η καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις είναι αρνητική ενώ χαμηλή παραμένει και η ζήτηση.

Κλειστό κατάστημα στην Αθήνα

Καμπανάκι για λουκέτα μικρομεσαίων εν όψει "αποσωλήνωσης" της οικονομίας

Η ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης και η «αποσωλήνωση» της οικονομίας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να ανακτήσουν το χαμένο τζίρο και να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών.

Επιχειρήσεις

Τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας; Οι κίνδυνοι και το φάσμα των "λουκέτων"

Βασικά προαφαιρούμενα για την πορεία της οικονομίας φέτος σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα είναι η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Πολίτες με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας

Μετά τις παροχές έρχεται ο λογαριασμός - "Γρίφος" το πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα

Το ΙΟΒΕ καταγράφει τον προβληματισμό του για το πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα, πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και το τι θα σημάνει σε υγεία και παιδεία το πέρασμα της πανδημίας.

Φωτογραφία αρχείου.

IOBE: Σε ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές.