Ο πληθωρισμός είναι ένας άμεσος φόρος στο νοικοκυριό με βάση όσα ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού.
Tο ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να προκαλεί επίσης απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς αθροίζεται στο συνεχιζόμενο, όπως αποδεικνύεται, πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης
Στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 2,8% έπεσε τον Σεπτέμβριο το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Ωστόσο η καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις είναι αρνητική ενώ χαμηλή παραμένει και η ζήτηση.
Η ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης και η «αποσωλήνωση» της οικονομίας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να ανακτήσουν το χαμένο τζίρο και να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών.
Βασικά προαφαιρούμενα για την πορεία της οικονομίας φέτος σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα είναι η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Η μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών στις καθημερινές συναλλαγές συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2019.
Το ΙΟΒΕ καταγράφει τον προβληματισμό του για το πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα, πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και το τι θα σημάνει σε υγεία και παιδεία το πέρασμα της πανδημίας.
Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές.