Σήμερα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σήμερα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση και τι εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα αναμένεται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα:

– Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

α) το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

β) το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

– Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:

α) με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

β) κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα