Συνταξιούχοι σε απόγνωση: Μετά τα “κουρεμένα” αναδρομικά έρχεται και ο φόβος της εφορίας

Συνταξιούχοι σε απόγνωση: Μετά τα “κουρεμένα” αναδρομικά έρχεται και ο φόβος της εφορίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων Eurokinissi

Οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά από τις συντάξεις για το 11μηνο 2015-2016 προσδοκούν μια ευνοϊκή απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών.

Έν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης Οικονομικών και Εργασίας που θα λύσει και το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών βρίσκονται οι δικαιούχοι αναδρομικών συντάξεων.

Αν και το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους είναι σχεδόν σαφές, με Κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για έναρξη καταβολής τους από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, η φορολόγηση των ποσών αυτών είναι κατά το ήμισυ άγνωστο.

Στη σχετική διάταξη νόμου 4714/2020, το οποίο αφορά στην καταβολή των αναδρομικών των μειώσεων κύριων συντάξεων της περιόδου 2015-2016, προκύπτει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι από τα αναδρομικά αυτά ποσά θα παρακρατηθεί άμεσα, πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους, φόρος εισοδήματος 20%. Δεν υπάρχει όμως από εκεί και πέρα διάταξη που να ορίζει ότι το 20% εξαντλεί – όπως λέγεται – την φορολογική υποχρέωση του συνταξιούχου ή θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον για τα χρήματα ανάλογα με την κλίμακα φόρου του έτους ή των ετών στα οποία θα δηλωθούν ως εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αφορούν την περίοδο από 11-5-2015 έως 12-5-2016.

Τι ισχύει με τη φορολογική επιβάρυνση

Η εφάπαξ δήλωση των ποσών στις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα έχει ως συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση στα εκκαθαριστικά του 2021 να αυξηθεί σημαντικά για τους δικαιούχους συνταξιούχους, αφού το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του καθενός, με την προσθήκη σ’ αυτό ολόκληρου του ποσού των αναδρομικών, θα αλλάξει κλιμάκιο φορολογίας και μαζί και κλιμάκιο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ ή τραπεζών που αναμένουν αναδρομικά έως και 7.800 ευρώ μπορεί με την φορολόγησή τους σε μια χρονιά (εκ προκειμένω το 2021 ως εισοδήματα του 2020) να φορολογηθούν με τον ανώτερο συντελεστή του 44% και με εισφορά αλληλεγγύης 8%. Δηλαδή εκτός από το 20% που θα παρακρατηθεί στην πηγή θα πρέπει να καταβάλλουν για τα αναδρομικά τους επιπλέον φόρο 32%. Δηλαδή τα αναδρομικά των συντάξεων θα υποστούν φορολογία 52%.

Στην περίπτωση της αναδρομικής δήλωσης, με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016 η καταβολή του επιπλέον φόρου εισοδήματος και της επιπλέον ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα προκύψουν θα πρέπει με βάση το νόμο να γίνει εφάπαξ, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων.

Επί των «καθαρών» ποσών των αναδρομικών, πριν αυτά καταβληθούν στους δικαιούχους, θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20%, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 60 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Τα ποσά των αναδρομικών θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω επιπλέον φορολόγησης που θα υποστούν φέτος ή το 2021, καθώς οι δικαιούχοι θα κληθούν να τα δηλώσουν είτε εφάπαξ είτε με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015-2016. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ποσά των αναδρομικών λόγω της αύξηση τους κλιμακίου του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν για τα αναδρομικά που έλαβαν επιπλέον φόρο έως και 32% συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της παράλληλης φορολόγησης από την εισφορά αλληλεγγύης.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά από τις συντάξεις για το 11μηνο 2015-2016 προσδοκούν μια ευνοϊκή απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών που θα σταματά την υπέρογκη φορολόγηση των αναδρομικών που του επιδίκασε το ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα