Σκυλακάκης – Ταμείο Ανάκαμψης: Αίτημα για δεύτερη πληρωμή κονδυλίων

Σκυλακάκης – Ταμείο Ανάκαμψης: Αίτημα για δεύτερη πληρωμή κονδυλίων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης Nikos Libertas / SOOC

Με βάση τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, στο τέλος έτους θα έχουμε εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αίτημα εκταμίευσης της 2ης δόσης (4η χώρα στην ΕΕ που το κάνει) και μέρους της 3ης δόσης σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις (1η χώρα στην ΕΕ που το κάνει) ύψους 3,56 δισ. ευρώ, καταθέτει σήμερα η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος “Ελλάδα 2.0”.

Όπως είπε ο κ. Σκυάκάκης έχει ολοκληρώσει 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με την ικανοποίηση των 25 προαπαιτούμενων για τις επιδοτήσεις και την κάλυψη εκ των προτέρων 3 προαπαιτούμενων για τα δάνεια έρχεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων τα οποία θα εισέρρεαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έρχονται έως το τέλος του έτους.

Με βάση τον κ. Σκυλακάκη στο τέλος έτους θα έχουμε εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν 150 αιτήσεις επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από φθηνά δάνεια με επιτόκια 0,9% από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δανείων όπως αναφέρθηκε έχουν υποβληθεί έως χθες 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ τα αιτούμενα δάνεια, 1,1 δισ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα τραπεζικά κεφάλαια. Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ με μέσο σταθμικό επιτόκιο 0,90% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα δέκα χρόνια.

Μάλιστα ο κ Σκυλακάκης εστίασε σε παραδείγματα που φέρνουν συγκεκριμένα οφέλη στην οικονομία. Όπως τόνισε από την επένδυση της Sunlight η οποία εντάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με ύψος επένδυσης 175 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στο ΑΕΠ το διπλάσιο ή τριπλάσιο της επένδυσης σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια.

Επίσης είπε ότι κάθε χρόνο για την προστασία των δασών γίνονταν διανοίξεις 195 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και 2.650 χιλιομέτρων δασικών δρόμων και φέτος με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης οι συγκεκριμένες επιδόσεις έκαναν άλμα στα 2.000 χιλιόμετρα και τα 12.600 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι με τους πόρους του Ταμείου προχωρούν μεγάλα έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων κι έτσι π.χ. για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων του 1970, με την ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ (87.000 νοικοκυριά) η κατανάλωση ενέργειας από 50.000 KWh το χρόνο πέφτει στα 10 με 15.000 KWh συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version