Σόιμπλε: Ας μη λέμε ψέματα στους Έλληνες

Σόιμπλε: Ας μη λέμε ψέματα στους Έλληνες

Διαβάστε τι δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα

"Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα "το αποτέλεσμα των νέων εκλογών να είναι μια γρήγορα λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για την εξυγίανση της χώρας".

Σημείωσε πάντως ότι "η χώρα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική για να αποκτήσει το βιοτικό επίπεδο το οποίο οι Έλληνες δικαίως περιμένουν".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η λύση που επελέγη για την Ελλάδα, "με το πακέτο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις και - ενάντια στις Κασσάνδρες - με αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς προβλήματα", ήταν η ενδεδειγμένη και αποδίδει τα προβλήματα στην ανασφάλεια που δημιουργήθηκε, "διότι μετά τις εκλογές δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει", με αποτέλεσμα νέο κίνδυνο μόλυνσης στις αγορές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι "το συμφωνηθέν πρόγραμμα προσαρμογών είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιλυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια τα προβλήματα της Ελλάδας - εντός της Ευρωζώνης", διευκρινίζει ωστόσο ότι "τα μέτρα προσαρμογής είναι αναπόφευκτα, τελείως ανεξάρτητα από το ποιον δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα" και εξηγεί ότι "λόγω των ασαφών πολιτικών συνθηκών δεν υλοποιείται το πρόγραμμα επαρκώς, γεγονός που επιμηκύνει και κάνει πιο επώδυνη την κρίση".

Υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, αλλά και υπέρ της βαθύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνει μάλιστα λόγο και για την ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών, προκειμένου "να γίνουν μεσοπρόθεσμα ουσιαστικά βήματα προς μια πολιτική ένωση", ενώ στην κατεύθυνση της κοινοτικοποίησης της οικονομικής πολιτικής, τόνισε ότι θα χρειαστεί και μεταφορά εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

"Η Γερμανία, μετά τον πόλεμο, υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην προσπάθεια για μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη", προσέθεσε και παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει ωφεληθεί σημαντικά από την νομισματική ένωση, από τα χαμηλά επιτόκια και το πλεόνασμα στις εξαγωγές - "τόσο πολύ, που μας ασκείται συχνά κριτική από το εξωτερικό". "Αν καταρρεύσει το ευρωσύστημα, οι οικονομικές συνέπειες για την Γερμανία, την Ευρώπη και το παγκόσμιο σύστημα, θα ήταν παραπάνω από βαριές", προειδοποίησε.

Ερωτώμενος σχετικώς με το εάν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί το Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός για μια ακόμη φορά τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι ποιος θα τεθεί επικεφαλής, αλλά να προέρχεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και να μην είναι "αποκλειστικής απασχόλησης". Για τον εαυτό του πάντως, είπε χαρακτηριστικά: "Έχω πει ότι είμαι έτοιμος για αυτό, αλλά "δεν καίγομαι" κιόλας".

SHARE:

24Media Network