Σωματείο  Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.: Προειδοποιεί με 24ωρη απεργία – Πυρά για υποβάθμιση και απαξίωση της υπηρεσίας

Σωματείο  Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.: Προειδοποιεί με 24ωρη απεργία – Πυρά για υποβάθμιση και απαξίωση της υπηρεσίας
INTIME

Με βάση το σωματείο των εργαζομένων στην  Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., οι ανάδοχοι (ιδιωτικές εταιρείες) κυριαρχούν όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς της πληροφορικής τόσο στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πρώτη προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 και στόχο την κλιμάκωσή τους, αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους ξεκινά το Σωματείο της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., μιας από τις πλέον κομβικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

“Αιτία είναι η χρόνια υποβάθμιση και η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες της Η.ΔΙ.Κ.Α. και του προσωπικού της” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο και προσθέτει:

“Σαν Σωματείο προσπαθούμε εδώ και αρκετούς μήνες να ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό και τις/τους εργαζόμενες/ους του.

Με έκπληξη και αγανάκτηση όμως διαπιστώσαμε την κυβερνητική αδιαφορία και τον εμπαιγμό από την πλευρά του υπουργείου.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ στα χαρτιά η Η.ΔΙ.Κ.Α. «αναβαθμίζεται» στην πράξη το προσωπικό συνεχώς υποβαθμίζεται και απαξιώνεται.

Προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάρα τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις.

Οι αποδοχές των εργαζομένων μετά από επανειλημμένες μειώσεις, παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτα επίπεδα με συνέπειες, την αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσης των οικογενειών των εργαζομένων, την διαρκή διαρροή προσωπικού προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και την αδυναμία προσέλκυσης έμπειρων εργαζομένων για στελέχωσή της.

Οι ανάδοχοι (ιδιωτικές εταιρείες) κυριαρχούν όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς της πληροφορικής τόσο στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα για την Η.ΔΙ.Κ.Α. ο στόχος δεν είναι άλλος από την μετατροπή της σε μια απλή πλατφόρμα στην οποία θα δραστηριοποιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ η ίδια και το προσωπικό της θα έχουν απογυμνωθεί από οποιοδήποτε παραγωγικό έργο” αναφέρει το Σωματείο που προσθέτει ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης “κωφεύει” στα αιτήματα που έχει καταθέσει.

“Σε όλες τις συναντήσεις μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγούμε ότι οι διεκδικήσεις μας πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σαν επένδυση στην ανάπτυξη της δημόσιας συνιστώσας της πληροφορικής στην χώρα μας σαν εγγύηση για την ανάπτυξη της Η.ΔΙ.Κ.Α., που θα παρέχει ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον για τους νέους εργαζόμενους και τις νέες εργαζόμενες. Άρα αποτελούν τη μοναδική επιλογή για να διασφαλιστεί ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών, των λειτουργιών και όσα προσφέρουν δεν θα είναι βορά και έρμαιο των επιθυμιών των ιδιωτικών εταιρειών.

Ωστόσο είναι σαν να μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων. Πρόκειται για συμπεριφορά που από το σύνολο των εργαζομένων ερμηνεύεται –δικαίως- σαν εμπαιγμός και περιφρόνηση. Κυριολεκτικά είναι σαν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την προσπάθεια και την προσφορά μας τα χρόνια της πανδημίας. Γελοιοποιούν και απαξιώνουν οι ίδιοι τα «μπράβο» και τα «χειροκροτήματα» που μοίρασαν (δωρεάν φυσικά) στο προσωπικό της Η.ΔΙ.Κ.Α. ιδιαιτέρα τα δυο τελευταία χρόνια, όπως και τα βραβεία και τις διακρίσεις τις οποίες έλαβε η ΗΔΙΚΑ τόσο σε εσωτερικές διοργανώσεις όσο και σε παγκόσμιες.

Ήρθε η ώρα να αποδείξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κυβέρνηση ότι ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της ΗΔΙΚΑ και του Δημοσίου χαρακτήρα της, μέσα από την ουσιαστική υλοποίηση των αιτημάτων μας και να μετουσιώσουν τα μπράβο και τα βραβεία σε πράξεις.

Όλη αυτή η κατάσταση κατέστησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας αναπόφευκτες. Είμαστε όμως αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δημόσια πληροφορική που να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες και εργαζόμενες/ους που θα εργάζονται σε αυτήν με αξιοπρέπεια” τονίζει το Σωματείο και καταθέτει μια σειρά από αιτήματα – προτάσεις:

  • Πραγματικές και ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν στο σύνολο του προσωπικού χωρίς καμία εξαίρεση.

  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

  • Παράταση των συβάσεων των υπηρετούντων ΙΔΟΧ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα