Σπάει στα τρία το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων

Διαβάζεται σε 3'
kokkina daneia
Κόκκινα δάνεια (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η PQH προχωρά στην πώληση τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ με την επωνυμία Alphabet. Έως τα τέλη του χρόνου θα έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Την απόφαση να σπάσει στα τρία το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά, το project Αριάδνη, έλαβε η PQH.

Ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης προχωρά στην πώληση τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ με την επωνυμία Alphabet.

Τα τρία χαρτοφυλάκια συγκροτούν ουσιαστικά το παλιό χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Αριάδνη που είχε βγει προς πώληση στην εκπνοή του 2021, αλλά η διαδικασία απέβη άκαρπη. Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό διαγωνισμό είχαν υποβληθεί δύο δεσμευτικές προσφορές από την κοινοπραξία Fortress/ Bain Capital/ Davidson Kempner και Ellington και παρά την συμμετοχή σημαντικών επενδυτών στην διαδικασία, σύμφωνα με την PQH καμία εκ των προσφορών που είχε υποβληθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια αποτελούνται από:

  • ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής, αξίας 1,4 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 16.000 οφειλέτες
  • ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 2,1 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 7,1 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις αξίας 3,1 δισ. ευρώ και οφειλέτες 6.500 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, δηλαδή μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές.
  • ένα χαρτοφυλάκιο με λίγες ή καθόλου εξασφαλίσεις και δάνεια συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ). Το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 17.500 οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» είχαν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανερχόταν σε 7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορούσε σε οικιστικά. Το πωλητήριο δε, αφορούσε σε 97.000 δάνεια, 72.000 δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ ήταν οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια. Όσον αφορά στη συνολική απαίτηση, στο χαρτοφυλάκιο λιανικής είναι 2,8 δισ. ευρώ, στο επιχειρηματικό 7,1 δισ. ευρώ και στο τρίτο 4,8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία του VDR αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα με στόχο έως τα τέλη του χρόνου να έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης τοποθετείται στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 10% του ποσού της αγοράς με την υπογραφή της συμφωνίας. «Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τον σκοπό της εκκαθάρισης που είναι η τάχιστη ανάκτηση για τους πιστωτές», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα