Στα “κάγκελα” η εστίαση – Οργή επαγγελματιών της Μυκόνου

Στα “κάγκελα” η εστίαση – Οργή επαγγελματιών της Μυκόνου
Τουρίστες σε καφετέρια στη Μικρή Βενετία στη Μύκονο @ 2021 Thanassis Stavraki / AP IMAGES

Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης εκτιμώντας ότι τα νέα μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας θα φέρουν ενίσχυση "παράνομων" καναλιών διασκέδασης (πριβέ πάρτι, δείπνα σε βίλες κτλ). Παράλληλα βλέπουν απροθυμία για ουσιαστική στήριξη

Σε υψηλούς τόνους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση φορείς του κλάδου της εστίασης ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά από την εστίαση ξεκινά η διαμόρφωση ενός μετώπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξαπολύει βέλη κατά της κυβέρνησης αναδεικνύοντας σημαντικά ελλείμματα στη διαχείριση της κατάστασης που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μια «επώδυνης μηχανικής» στην παραγωγική βάση και στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ΜμΕ έθεσε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Επικαλέστηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και έκανε λόγο για σοβαρά ελλείμματα σε βάρος των ΜμΕ, πέρα από την επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 16 δισεκ. που θα προωθήσει η κυβέρνηση από του χρόνου και μετά και θα επιφέρει απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, που όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα και οι θεσμοί, παραγωγικοί φορείς κτλ, οδηγεί σε λουκέτα.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης που ειρήσθω εν παρόδω συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για μία διαδικασία που στερείται διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σφοδρές αντιδράσεις από την εστίαση

Στο φόντο αυτό που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγγράφονται οι αντιδράσεις των εστιατορικών οργανώσεων που εδώ και μέρες έχουν σηκώσει τους τόνους καθώς αφενός βλέπουν την κίνηση να είναι υποτονική κι αφετέρου εκτιμούν ότι μένουν «έξω» από βασικές δράσεις στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παράγοντες της αγοράς η κίνηση στον κλάδο παραμένει υποτονική σε πολλές περιπτώσεις. Π.χ. εκεί όπου ο τουρισμός δεν «τραβάει» ή σε περιοχές όπως το Κέντρο της Αθήνας λόγω και της αλλαγής συνηθειών του κόσμου, που πλέον επιλέγει να μένει στη γειτονιά του. Είναι ενδεικτικό ότι στο κέντρο της Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές, με βάση παράγοντες της αγοράς, η κίνηση είναι 40% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης όπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων 2 στα 10 καταστήματα εστίασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Πριν από δέκα ημέρες, λέει ο κ. Καββαθάς, στην παλιά πόλη της Ρόδου λειτουργούσαν μόλις 6 από τα 40 εστιατόρια και στη Λίνδο 4 από τα 35, κάτι που αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τούτων δοθέντων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ζητεί την παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων ζητά με επιστολή που απέστειλε και κοινοποίησε προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο.

Στην επιστολή της, η ΠΟΕΣΕ ζητά έξι παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μεταξύ άλλων ζητά , την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021, τη μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις μειώσεις έμμεσων φόρων που «πατάνε» στην εστίαση και στην κατανάλωση σχετικό αίτημα έχει τεθεί και από τους φορείς των αλκοολούχων ποτών (ΕΝΕΑΠ, ΣΕΑΟΠ κτλ). Οι φορείς αυτοί τονίζουν ότι μια αποκλιμάκωση στον ΕΦΚ θα τονώσει τη ζήτηση και θα βάλει φρένο στην εκτίναξη του λαθρεμπορίου ποτών και αποσταγμάτων.

Ασφυξία από τους έμμεσους φόρους

Ήδη, μάλιστα, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας.

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Πάντως το αίτημα για μόνιμες μειώσεις έμμεσων φόρων, “πάγωμα” των εξώσεων έως το τέλος του έτους και παράταση μείωσης των ενοικίων έθεσε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα η η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), χωρίς ωστόσο να λάβει δεσμεύσεις. Άλλωστε οι μειώσεις φόρων περνούν μέσα από το συνολικό πλαίσιο αποφάσεων για την πορεία του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Σεπτέμβριο.

Στοχοποίηση του κλάδου

Πάντως τη στοχοποίηση των επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κάνοντας λόγο και για κατάφορη αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου και άνιση αντιμετώπιση τους , αναφορικά με την επιβολή των προστίμων και των ποινών. Αυτά επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «με κατάπληξη διαβάσαμε τη μεθόδευση στοχοποιητικής εξόντωσης του Κλάδου της Εστίασης, από την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠοικ.42640/7.7.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 2979/7.7.21), και συγκεκριμένα την προσθήκη του σημείου 5 α , ως προς τις προβλεπόμενες παραβάσεις και κυρώσεις ειδικά και αποκλειστικά για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Απλή ανάγνωση τους οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα της προκλητικής παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες) με σκοπό δια της στοχοποίησης του Κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες. Ειδικά δε το σημείο που αναφέρει «Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση».

Ο Κύκλος

Σε πιο υψηλούς τόνους ο Κύκλος Εστίασης μεταφέρει μια πολύ δύσκολη εικόνα που καταγράφεται μέχρι τώρα για τον κλάδο. Όπως τονίζεται ο κλάδος είναι ουσιαστικά εκτός του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση. «Εντασσόμαστε ελάχιστοι μέσα σε αυτό γιατί υπήρχαν κοφτές» αναφέρει η Μαρία Μποτονάκη μέλος του συντονιστικού του Κύκλου που ασκεί έντονη κριτική σε σχέση με το πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για την εστίαση.

«Δεν είμαστε υγειονομικοί παρατηρητές» σημειώνει και τονίζει ότι με αιχμή τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι εστιάτορες «παραβιάζονται πολλές συνταγματικές αρχές προσωπικών δεδομένων αλλά και η αρχή της αναλογικότητας. Σεν γίνεται να πληρώσουμε τη νύφη πάλι εμείς θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις παραβατικότητας» τονίζει «Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών δεν θα αναγκάσουνε κανένα να το κάνει είναι η δουλειά της κυβέρνησης να πείσει για το εύλογο των εμβολίων δεν θα απολύσουμε κανένα εννοείται» σημειώνει.

Η Μύκονος καταγγέλλει

Επίσης με ανοικτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ) και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου (ΣΕΕΧΩΜ) επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και σημειώνει ότι «δεν έχει τη στοιχειώδη ικανότητα να συνειδητοποιήσει ότι όσο περιορίζει και ακρωτηριάζει τη νόμιμη διασκέδαση με μέτρα ανεφάρμοστα και παράλογα τόσο θα φουντώνουν τα παράνομα πάρτυ στις βίλες». «Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας εξακολουθείτε να τα προστατεύετε ως κόρη οφθαλμού πριμοδοτώντας έτσι την παραοικονομία, την παραβατικότητα και τη μετάδοση του ιού» αναφέρει το ΣΕΔΕΜ.

Παρέμβαση ΕΕΑ

Στο μεταξύ να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση και να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων OPINION POLL, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη συγκυρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι πραγματικά εμπόλεμη και ο πόλεμος γίνεται με έναν αόρατο εχθρό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, το 75% των καταστημάτων έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και το 24% μικρότερες. Το 31% δηλώνει ότι βοηθήθηκε ικανοποιητικά, ενώ το 66%δηλώνει ότι δεν βοηθήθηκε. Αναφορικά με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς η πλειονότητά τους απορρίπτει τις αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

«Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις εργαζομένων –επιχειρηματιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται στη συνεργασία. Δεν θέλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλουμε το 10ωρο.

«Το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι με τις αλλαγές καταργείται το 8ωρο. Το 53%αντιμετωπίζει θετικά το όριο για τις υπερωρίες. Άλλο πράγμα οι 120 ώρες υπερωρίας να γίνουν 150 και άλλο να υποχρεώνουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα για να πάρει μετά ρεπό. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, όχι συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμπλήρωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις, δεν εξυπηρετούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αθέμιτα απέναντι στους μικρούς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα