Στα σκαριά νέα μέτρα για καύσιμα και ακρίβεια – Τι βρίσκεται πάνω στο τραπεζι

Στα σκαριά νέα μέτρα για καύσιμα και ακρίβεια – Τι βρίσκεται πάνω στο τραπεζι
Καύσιμα Aris Oikonomou/ SOOC

Νέος κύκλος μέτρων με αιχμή τα καύσιμα έρχεται ώστε να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών από το ράλι των τιμών.

Με ένα “πακέτο” μέτρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση να “στήσει” νέα αναχώματα στο ράλι που καταγράφεται με τις τιμές των καυσίμων.

Στο “μενού” περιλαμβάνονται μέτρα όπως η χρονική παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων και η επέκταση με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Επιπλέον, εξετάζεται μια πιθανή επιδότηση της βενζίνης στην αντλία.

Πέρα από τις επιδοτήσεις στα καύσιμα στο τραπέζι είναι η διανομή νέας επιταγής ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά μέσα στο καλοκαίρι και ανάλογα με την ένταση των ανατιμήσεων.

Σε σχέση με σκέψεις για στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ σε τρόφιμα, η πιθανότητες είναι μικρή αν και πάντα παραμένει ως εναλλακτική.

Όπως φαίνεται η ύπαρξη κάποιων έστω και μικρών δημοσιονομικών ορίων, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο κξ και βέβαια του τουρισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα “αναχώματα” και νέα αντισταθμιστικά στο πληθωρισμό μέτρα.

Φρένο στον ΕΦΚ

Να σημειωθεί ότι χθες σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την επέκταση του Fuel Pass και μετά την 30η Ιουνίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται. «Με τις τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Όπως είπε, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβη και με την επιδότηση του ρεύματος υπογραμμίζοντας ότι «μέσα στον μήνα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Πάντως, ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα» .

«Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, είτε θα πρέπει να βάλουμε νέους φόρους ή να δανειστούμε με πολύ υψηλά επιτόκια» είπε ο κ.Οικονόμου.

Το μενού των μέτρων

Στο φόντο αυτό με βάση πληροφορίες, εξετάζεται:

  1. Επέκταση “περιμέτρου” και χρονική διεύρυνση του fuel pass για τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμα . Πιθανόν, δηλαδή, να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης των 30-50 ευρώ στα 40-60 ευρώ αλλά και νέ ανεβεί το εισοδημαατικό όριο για τη λήψη της ενίσχυσης στα 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.
  2. Μοντέλο ντίζελ για τη βενζίνη: Εξετάζεται απευθείας επιδότηση στα διυλιστήρια για να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή στη βενζίνη καθώς οι υψηλές πτήσεις συνεχίζονται και υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων από τα νοικοκυριά που θα πλήξει τα δημόσια έσοδα.
  3. Παράταση επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στα διυλιστήρια για το πετρέλαιο κίνησης (12 λεπτά ανά λίτρο, χωρίς τον ΦΠΑ) θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και ενδεχομένως να αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης.
  4. Επιταγή ακρίβειας Νο2: Επιδοματική ενίσχυση 200 ευρώ αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το Πάσχα, βρίσκεται υπό εξέταση για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250-300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που κυμαίνονται από 18 έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί αρχές Ιουλίου στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα