Σταϊκούρας: Σε δυο εβδομάδες η πλατφόρμα για δηλώσεις – Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Σε δυο εβδομάδες η πλατφόρμα για δηλώσεις – Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Στην πραγματική οικονομία κατευθύνονται τα ποσά που η χώρα λαμβάνει από τις αγορές σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, που ανήγγειλε μέτρα 3 δισεκ για το επόμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι από το 2022 δε θα προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας

Σε δύο εβδομάδες περίπου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα σε δυο εβδομάδες, μια και θα πρέπει να ενσωματωθούν οι αλλαγές που αφορούν στη μείωση προκαταβολής φόρου, στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και στις άλλες παρεμβάσεις που προχωρήσαμε μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς”.

Όπως ανέφερε οι αλλαγές ενσωματώνονται πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι, οπότε εν μέσω καλοκαιριού καλούνταν οι λογιστές να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα, ωστόσο αν κάποιος/α καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δε θα κριθεί εκπρόθεσμος/η αλλά θα πρέπει να καταβάλλει διπλή δόση μέχρι τέλος Αυγούστου. Συνολικά σε 8 δόσεις θα γίνει η εξόφληση και όσοι/ες πληρώσουν εφάπαξ το ποσό τον Ιούλιο θα έχουν έκπτωση 3%.

Ο ΕΝΦΙΑ

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα αποπληρωθεί σ 6 δόσεις. “Δε θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει η μείωση του 22%” τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δε θα αλλάξουν φέτος οι τιμές των αντικειμενικών αξιών. “Θα τρέξει η άσκηση. Καθώς υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε την υπεσχημένη μείωση του 8%” τόνισε. Ουσιαστικά παρέπεμψε για του χρόνου τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης, που θα σημάνουν, βέβαια, και αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Εκεί, όπως τονίστηκε, θα καταβληθεί η προσπάθεια να περάσουν οι υπεσχημένες μειώσεις του 8%, ώστε αφενός να διατηρηθεί η διασφάλιση εσόδων γύρω στα 2,4 – 2,6 δισεκ. από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς σοβαρές επιβαρύνσεις τους ιδιόκτητες συγκεκριμένων περιοχών.

Αναφορικά με τη μονιμοποίηση μειώσεων φόρων ο κ. Σταϊκούρας  σημείωσε ότι αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας τα επόμενα χρόνια. “Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το  2022.  Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία. Και σίγουρα όχι με μέτρα λιτότητας” τόνισε και προσέθεσε: “Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικούς κόστος δανεισμού. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ υπάρχει μια αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δσεκ. αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τους μοχλούς ανάπτυξης της επόμενης μέρας.

Μέτρα 3 δισ.

Στο μεταξύ όπως τόνισε τα  μέτρα  στήριξης της οικονομίας θα ανέλθουν στα 3 δισεκ τους επόμενους μήνες και σταδιακά μόνο θα αποσύρονται.

Αναλυτικά όπως είπε

  • Χτες πληρώθηκαν  υπόλοιπα ύψους 62,7 εκ. από το πρόγραμμα της  Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 σε 20.359 δικαιούχους 
  • Πιστώθηκαν 167 εκατομμύρια ευρώ  στην εστίαση  ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσω της Επιστρεπτέας 7.
  • Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια και το Μάιο ενώ ανάλογα με την πορεία τη ςοικονομίας θα εξεταστεί το τι θα γίνει τον Ιούνιο. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εκκρεμούν κάποια υπόλοιπα αποζημιώσεων για ιδιοκτήτες. Επίσης  ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης Απριλίου θα είναι αντίστοιχος με το Φεβρουάριο και το Μάρτιο , δηλαδή, με προκαταβολή.
  • Τρέχει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, όπου 22.921 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, ενώ θα δοθεί και μια παράταση μέχρι τέλος του μήνα. Περίπου 75.000 επιχριρήσεις έχουν επιδοτηθεί για τη δόση δανείου τους και έχουν εκταμιευτεί 120 εκ. ευρώ.
  • Προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝ.
  • Αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα κάλυψης μέρους των παγίων δαπανών. Όπως είπε προβλέπεται πριν το τέλος Μάιου να ξεκινήσει η πρώτη φάση και μέχρι 10 Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα για να τρέξει η δεύτερη φάση. Εκεί θα γίνει η κατανομή των ποσών ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί με τα ειδικά voucher – κουπίνια – πιστωτικά σημειώματα και έτσι το επόμενο διάστημα να μην πληρώνει ο δικαιούχος φόρους εισφορές κτλ. Όπως εκτίμησε στο τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αρχίσει αρχές Ιουλίου να τρέχει το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων, μέχρι και το τέλος του έτους.
  • Αναμένεται να τρέξει η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 17 Μάη και  τα ποσά θα καταβληθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι  δε προβλέπεται νέα φάση ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον αποκλεισμό πολλών από το πρόγραμμα στην 7η του φάση σημείωσε ότι “ένας μεγάλος αριθμός καταθέτει αιτήσεις ενώ ξέρει ότι δεν μπορεί να ενταχθεί”. Παράλληλα σημείωσε ότι προβλέπεται παράταση 2 ημερών στην υποβολή των οριστικών αιτήσεων μια και υπάρχει μια αναβάθμιση προγραμμάτων στην ΑΑΔΕ.

“Από τις 700 χιλ επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση 250 χιλ είχαν άυξηση τζίρου το 2021 και 148 χιλ δεν είχαν τον  ελάχιστο τζίρο αναφοράς ενώ στην εστίαση 8.000 επιχειρήσεις άνοιξαν  το 2020” κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα