Σταϊκούρας: Ετοιμάζουμε πακέτο προσαρμοσμένο στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Σταϊκούρας: Ετοιμάζουμε πακέτο προσαρμοσμένο στην επανεκκίνηση της οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Eurokinissi

"Προσαρμόζεται" το επίδομα των 800 ευρώ και θα δοθούν περισσότερα χρήματα σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Τι είπε για την πρώτη κατοικία.

Λιγότερα και προσαρμοσμένα στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων επιδόματα των 800 ευρώ και περισσότερη βοήθεια στις επιχειρήσεις προανήγγειλε για το επόμενο πακέτο μέτρων ο υπουργός οικονομικών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο Χρήστος Σταϊκουρας αναφερόμενος στο επόμενο πακέτο μέτρων για την οικονομία άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι μικρότερο σε έκταση και θα είναι προσαρμοσμένο στις ανακοινώσεις που αναμένεται ότι θα κάνει ο Πρωθυπουργός για την σταδιακή άρση της καραντίνας .

“Το περασμένο διάστημα το κράτος χρηματοδότησε το σύνολο της οικονομίας. Στην επόμενη φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν στον ίδιο βαθμό τα επιδόματα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ ή τουλάχιστον θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε και την πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις 139.000 επιχειρήσεις που έκαναν σχετικές αιτήσεις.

Για την πρώτη κατοικία

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι την επόμενη Παρασκευή θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το θέμα της παράτασης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επέμεινε  ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν και στην διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής με τους θεσμούς την Πέμπτη το βράδυ, σε μια εβδομάδα από τώρα θα έχουμε λύση που θα λαμβάνει υπόψιν της τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου κορυφής τόνισε ότι είναι θετική η απόφαση να προχωρήσει το ταμείο ανάκαμψης της οικονομίας αλλά στην παρούσα φάση για την Ελλάδα πιο σημαντικό είναι να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 6ης Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας SURE για την στήριξη της απασχόλησης η οποία θα διαθέσει σε δάνεια περίπου 100 δισ. ευρώ και από τα οποία η Ελλάδα αναμένει να επωφεληθεί κονδύλια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

 Κρίσιμη θα είναι και η ενεργοποίηση των εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ αφού τα χρήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν μέσω των εμπορικών τραπεζών και θα μετασχηματιστούν σε δάνεια που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Σχετικά με το εργαλείο των πιστωτικών γραμμών που προσφέρει ο ESM ο υπουργός οικονομικών έδειξε ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα