Σταθάκης: Δεν έχουμε πόρους για την αποπληρωμή της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Στιγμίοτυπο από την τελετή παραλαβής παράδοσης στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Στιγμίοτυπο από την τελετή παραλαβής παράδοσης στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αθέτησης πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTÉ News ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Προειδοποιεί όμως για τον προσεχή Ιούλιο και τον Αύγουστο

"Δεν το συζητώ καν" πως η ελληνική κυβέρνηση θα αθετήσει της πληρωμές της, είπε μιλώντας στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTÉ News ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Τόνισε παρόλα αυτά πως η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς πόρους για να καλύψει τη διπλή αποπληρωμή προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αναλυτικά, τόνισε πως η χώρα έχει τους δικούς της πόρους για να καλύψει αποπληρωμές χρέους, αλλά οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένοι, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Όπως γνωρίζετε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε μία τεράστια αποπληρωμή 6 με 7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ, η οποία προφανώς είναι πέρα από τους πόρους μας", υπογράμμισε.

"Η αθέτηση πληρωμών θα προκαλούσε τεράστια αστάθεια στη χώρα με πολύ πολύ αρνητικές συνέπειες", πρόσθεσε.

"Η ιδέα είναι πολύ απλή: πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε τη σωστή λύση αντί να εξετάζουμε διάφορα σενάρια που θα είναι πολύ αρνητικά, ενώ θα έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο και στην Ευρώπη", τόνισε.

Για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σημείωσε πως όλα είναι εν εξελίξει. "Η Ελλάδα έχει να λάβει χρήματα διάσωσης από τον Ιούλιο, καθώς και ότι το 93% των χρημάτων αυτών καλύπτουν την αποπληρωμή οφειλών", συνέχισε.

Σταθάκης: Δεν έχουμε πόρους για την αποπληρωμή της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση αναζητά μία πολιτική συμφωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, απάντησε πως η συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό ήταν ένα "σημείο καμπής", καθώς έδειξε ότι η πολιτική είναι κυρίαρχη και πως υπάρχει κοινό έδαφος για πρόοδο.

"Την ίδια στιγμή συνειδητοποιούμε και συμφωνούμε πως πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, η δουλειά πρέπει να γίνει, τα τεχνικά θέματα, το καθένα βήμα προς βήμα και πρέπει να εργαστούμε επ’ αυτού επίσης", ανέφερε.

Τέλος, επέμεινε ότι η Αθήνα θα διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της και ότι καμία μεταρρύθμιση δε θα είναι "υφεσιακού" χαρακτήρα.

Το RTÉ News χαρακτηρίζει τον κ. Σταθάκη ως έναν εκ των μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι "ακόμα αργή και με έλλειψη στις λεπτομέρειες".

SHARE:

24Media Network