Σταθάκης: Επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup βλέπει ο Γ. Σταθάκης. Κάνει λόγο για δημοσιονομικό «μαξιλάρι» μέχρι το 2018

«Τα μηνύματα που έχουμε από όλες τις πλευρές παραπέμπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές τακτικό Eurogroup», αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο υπουργός εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση της οικονομίας και εκ νέου υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, λέει ότι πλέον έχει επιτευχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάνει λόγο για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαγγέλλει Αναπτυξιακό Ταμείο και νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επαναλαμβάνει ότι, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια εκλογών μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και διατυπώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να συμβάλλει στην κυβερνητική πολιτική όσο τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σταθάκης αφού τονίζει τα περί υπεραπόδοσης της οικονομίας, αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Θα δημιουργήσουμε έτσι μέχρι το 2018 ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι, που θα διευκολύνει στην επίτευξη του τότε στόχου». Σπεύδει να διευκρινίσει ωστόσο πως «όσο η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις επαναξιολογούνται σε τακτική βάση. Άρα ο νέος μηχανισμός δεν είναι παρά η θεσμοθέτηση μιας λειτουργίας που επί της ουσίας ήδη επιτελείται».

Ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι τις επόμενες εβδομάδες «η χώρα θα διαθέτει νέο Αναπτυξιακό Νόμο απαλλαγμένο από τις αστοχίες του παρελθόντος» παρέχοντας «ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις σε τομείς […] όπου η χώρα έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Προτεραιότητα, αναφέρει, δίνεται στους τομείς της Αγροδιατροφής και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Τόνισε επίσης ότι για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, προβλέπεται σταθερό φορολογικό καθεστώς. Ο κ. Σταθάκης μίλησε επίσης για ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, για θεσμοθέτηση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, αλλά και δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου που θα προκύψει, όπως ανέφερε, «μέσα από συγχώνευση διαφορετικών εργαλείων και θεσμών όπως το ΕΤΕΑΝ και το ΤΑΝΕΟ».

Όσον αφορά τα δάνεια ανέφερε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Τώρα συμφωνήσαμε να προχωρήσει η απελευθέρωση των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εξαίρεση αυτά που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όπως ισχύει για πολλές κατηγορίες μικροεπιχειρηματικών και σε περιπτώσεις και καταναλωτικών δανείων. Συνεπώς εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια και όλες οι άλλες κατηγορίες δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Το μόνο κριτήριο που θα υπάρχει για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία είναι η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τα 140.000 ευρώ».

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός τονίζει: «Έχουμε δεσμευθεί για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων, που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις». Υπογραμμίζει ωστόσο πως «ζητούμενο είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι η πάση θυσία εκχώρησή της σε ιδιώτες».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ερωτώμενος σχετικά με την παραμονή του στη κυβέρνηση, δήλωσε: «Προφανώς το υπουργείο Οικονομίας έχει να παίξει σημαντικό ρόλο [σ.σ. όσον αφορά το Αναπτυξιακό Σχέδιο] και από τη θέση αυτή θα συνεχίσω να συμβάλλω όσο με περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network