Επιτόκια: Ξεκίνησε η διαδικασία “παγώματος” – Ποια δάνεια αφορά

Επιτόκια: Ξεκίνησε η διαδικασία “παγώματος” – Ποια δάνεια αφορά
Ακίνητα στην Αθήνα intime

Σε εφαρμογή το σχέδιο για "πάγωμα" για ένα χρόνο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση των δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια. Η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη επιβολή του πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Οι δόσεις θα παραμείνουν σταθερές για 12 μήνες, από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024.

Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την οροφή του επιτοκίου βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, στο 2,72% για 12 μήνες, στο πλαίσιο της παρέμβασης που κάνει, προκειμένου να «παγώσει» η επιβάρυνση των δόσεων των στεγαστικών δανείων από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων του ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, τα στεγαστικά επιτόκια της Πειραιώς βασίζονται κυρίως στο Euribor ενός μήνα, η οροφή του επιτοκίου βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά αυτής της κατηγορίας ορίζεται για 12 μήνες στο 2,72% από 2,92% που ήταν στις 31.03.23.

Αντίστοιχη προσαρμογή των επιτοκίων βάσης θα ισχύσει και για ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα ή με διαφορετικά επιτόκια βάσης.

Οι δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα ενταχθούν αυτόματα στο νέο 12μηνο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.

Προϋπόθεση

Ως προϋπόθεση ένταξης, το στεγαστικό δάνειο πρέπει να είναι ενήμερο κατά την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου. Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα δεν αφορά σε στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιο τους διαμορφώνεται επί του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάσθηκαν από την άνοδο επιτοκίων αναφοράς που συντελέστηκε κατά τους τελευταίους μήνες.

Το πρόγραμμα αφορά σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31.12.22 και θα τεθεί σε εφαρμογή από αρχές Μαΐου 2023. Προβλέπει εκτοκισμό με τα επιτόκια βάσης της 31.03.23, μειωμένα κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και διατήρηση σταθερά στο επίπεδο αυτό για 12 μήνες από Μάιο 2023 έως Απρίλιο 2024.

Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των πελατών.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Real FM ότι το “πάγωμα” αφορά και δάνεια σε ελβετικό ή άλλα νομίσματα πέραν του ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι δε θα υπάρξει πρόβλεψη για “πάγωμα” και των πλειστηριασμών για κάποιες περιπτώσεις οφειλετών (π.χ. αξία ακινήτου στα 100.000 ευρώ) λέγοντας ότι σήμερα η Βουλή κλείνει. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανεδαφικές και αντίθετες με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο τις πρτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα