Τράπεζες: Θέμα ωρών το σχέδιο για πάγωμα των δόσεων στα στεγαστικά

Τράπεζες: Θέμα ωρών το σχέδιο για πάγωμα των δόσεων στα στεγαστικά
Ακίνητα George Vitsaras / SOOC

Το σχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και μέχρι αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά οι ρυθμίσεις του. Μέσα και τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο. Πάνω από 350.000 οι ωφελούμενοι δανειολήπτες

Πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν στις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να είναι έτοιμες να ανακοινώσουν μέχρι αύριο τις λεπτομέρειες του σχεδίου που προβλέπει «πάγωμα» για ένα χρόνο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση των δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια.

Όπως τόνισε χθες βράδυ στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επόμενες 48 ώρες θα υπάρχουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών ενώ διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο.

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο που προβλέπει το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και μέχρι αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά οι ρυθμίσεις του σχεδίου.

Το σχέδιο θα αφορά και τα στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου, που συνδέονται με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Το σχέδιο των τραπεζών, που αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε σταθερή βάση προτρέπει τις τράπεζες να προβούν σε δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, τόσο εκείνα που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσο και τα δάνεια για δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και εξυπηρετούνται κανονικά.

Κόκκινα δάνεια που ρυθμίστηκαν και εξυπηρετούνται

Επίσης περιλαμβάνει και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν και πλέον εξυπηρετούνται κανονικά καθώς και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων.

Η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, άνω του 90% του αριθμού των δανείων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Με το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, εκτιμάται ότι θα δοθεί μια ανάσα και αίσθημα ασφάλειας στους δανειολήπτες και θα αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Κόκκινα δάνεια που οι τράπεζες πέτυχαν να μειώσουν σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάποια δανειολήπτες μαζί με στεγαστικό έχουν και επισκευαστικό δάνειο, ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο ανέρχεται σε περίπου 350.000.

31 Μαρτίου η ημερομηνία αναφοράς

Συνολικά, πρόκειται για δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τιμολογούνται, δηλαδή, με βάση είτε το euribor ενός/τριών μηνών είτε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το libor (ελβετικό νόμισμα) συν το περιθώριο κέρδους (spread) που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα, ενώ ως ημερομηνία αναφοράς για το «κλείδωμα» του επιτοκίου συζητείται να είναι η 31η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τότε, για παράδειγμα, το Euribor ενός μηνός ήταν στο 2,915% και του τριμήνου στο 3,038%, με το συνολικό κόστος για ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, 20ετίας και περιθώριο 2,5% να κυμαίνεται στο 5,5%. Με βάση το σχέδιο, αυτό το επιτόκιο θα διατηρηθεί σταθερό για τους υπόλοιπους 12 μήνες – εκτός εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, οπότε και οι τράπεζες θα «περάσουν» το όφελος στους πελάτες τους), ανεξαρτήτως πόσες αυξήσεις θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να προχωρήσει σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 0,25 η κάθε μία ή 50 μονάδες βάσης συνολικά. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο του παραπάνω δανείου θα ανέβαινε στο 6%, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 723 ευρώ – από 695 ευρώ σήμερα – και την επιβάρυνση από τον περασμένο Ιούλιο να «αγγίζει» τα 188 ευρώ/μήνα ή 2.256 ευρώ/έτος από 159 ευρώ/μήνα σήμερα ή περίπου 1.900 ευρώ/χρόνο.

Servicers: «Πάγωμα» κατά περίπτωση

Από την πλευρά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης κόκκινων δανείων οι οποίοι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διαχειρίζονται δάνεια, ονομαστικής αξίας 70,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,4 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, προκρίνουν παγωμα» επιτοκίων κατά περίπτωση.

«Κάθε fund έχει τη δική του πολιτική. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, οι σχετικές συζητήσεις γίνονται κατ’ ιδίαν με τους επενδυτές», τονίζουν πηγές από την αγορά των διαχειριστών, ξεκαθαρίζοντας πως σε επίπεδο Ένωσης δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρότερες τράπεζες, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει κάτι, θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, αποφεύγοντας έτσι, τη δημιουργία δανειοληπτών δύο ταχυτήτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα