Στο μικροσκόπιο των Θεσμών οι τράπεζες

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών οι τράπεζες
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Ο νέος πτωχευτικός, τα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, οι εκκρεμότητες του Ν. Κατσέλη και το σχέδιο Ηρακλής, στη ατζέντα των τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για τις τράπεζες.

Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο μίας ακόμη μεταμνημονιακής αξιολόγησης, έχει τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πρώτο θέμα της ατζέντας των συζητήσεων το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Για τους θεσμούς οι εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αποτελούν αυτή την περίοδο προτεραιότητα καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με την εξυγίανση των ισολογισμών τους επιχειρώντας παράλληλα να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την ελληνική οικονομία σε μια προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή το θέμα των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβληματίζει ιδιαίτερα τους θεσμούς καθώς στο ήδη αυξημένο απόθεμα έρχονται να προστεθούν και τα νέα κόκκινα δάνεια που είναι προϊόν της πανδημίας.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Το σημαντικότερο ζήτημα που απασχόλησε τις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς ήταν ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας καθώς εισάγεται αύριο προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη φάση των συζητήσεων στη Βουλή έδειξε αυξημένη διάθεση να επιλύσει αρκετές από τις ενστάσεις που διατυπώνουν τις τελευταίες ημέρες για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και το σύνολο της αγοράς. Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην 3η συνεδρίαση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ανακοίνωσε οκτώ νομοθετικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ενώ προανήγγειλε και συνέχεια. «Ακούμε και εκεί που βλέπουμε λογικά επιχειρήματα θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές βελτιώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών, ενώ σύμφωνα με την υφιστάμενο σχεδιασμό το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Οι εγγυήσεις του Δημοσίου

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν επίσης και το θέμα των εγγυήσεων που οφείλει το Ελληνικό στις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες για την οριστική αντιμετώπισή του.

Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί πριν την κρίση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τα οποία τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια προς ιδιώτες και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις. Από τα 3,4 δισ. τα 2,1 δισ. ευρώ, εμφανίζουν πολυετή καθυστέρηση, και βρίσκονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ τα υπόλοιπα, αν και εμφανίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση, δεν περιλαμβάνονται στα μη εξυπηρετούμενα.

Από πλευράς Δημοσίου, στόχος είναι οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες να καλυφθούν σταδιακά και σε ορίζοντα επταετίας. Τόσο οι τράπεζες, όσοι και οι Θεσμοί επιθυμούν το θέμα να κλείσει σε πολύ συντομότερο χρόνο, εντός τριετίας και σε κάθε περίπτωση μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο Νόμος Κατσέλη

Από τον τελευταίο γύρο της αξιολόγησης δεν θα μπορούσε να λείπει και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων προηγούμενων θεσμικών πλαισίων, όπως ο νόμος Κατσέλη. Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση εκκαθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερες από 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που παραμένουν εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να συζητηθούν ακόμη και μετά το 2027. To σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οδηγεί όσους περιμένουν δίκη σε ένα δίλημμα: να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να δώσουν άδεια άρσης τραπεζικού απορρήτου, ή να χάσουν το δικαίωμα να συζητηθεί η υπόθεσή τους, μαζί με την προστασία από πλειστηριασμό.

Με το νομοθέτημα επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της χώρας.

Σχέδιο Ηρακλής

Τέλος στην συζήτηση τέθηκε και η πρόοδος που καταγράφεται στην μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του Σχεδίου Ηρακλής, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου επιτυγχάνοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στην κατεύθυνση εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών τόνισαν ότι μέσα σε ένα χρόνο και παρά την κρίση – οικονομική και κοινωνική – που αντιμετώπισε η χώρα, ο «Ηρακλής» συνεχίζει και πετυχαίνει τους στόχους του για τα κόκκινα δάνεια και τη μείωσή τους τουλάχιστον στο ήμισυ του υπάρχοντος όγκου. Ήδη μέσω των τιτλοποιήσεων που τρέχουν κατά την διάρκεια της χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες με την στήριξη του Ηρακλή αναμένεται να μειωθεί το απόθεμα των κόκκινων δανείων κατά περίπου 30 δις ευρώ. Μάλιστα σημείωσαν πως η μείωση των κόκκινων δανείων δεν γίνεται με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά με πλήρη συμμετοχή επενδυτών που αναλαμβάνουν το κόστος.

Σε ότι αφορά τέλος στα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία οι θεσμοί ενημερώθηκαν τόσο για τις εκτιμήσεις των τραπεζών που θέλουν το νέο απόθεμα να μην ξεπερνάει τα 5 δις. ευρώ όσο και της ΤτΕ που τοποθετεί τον πήχη στα 10 δις. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο χαρακτήρισε την κατάσταση απόλυτα διαχειρίσιμη και απέδωσε την εκτίμησή του στην ενθαρρυντική μέχρι σήμερα συμπεριφορά των δανειοληπτών καθώς μεγάλος αριθμός επέλεξε να μην ενταχθεί στα μορατόρια, στα μέτρα της πολιτείας και κυρίως στο Πρόγραμμα Γέφυρα όπου μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες και στο γεγονός ότι το 2021 θα είναι χρονιά σημαντικής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα