Στο μικροσκόπιο του Brussels Group και του Euro Working Group το πολυνομοσχέδιο - Όλα τα μέτρα

Policy Statements of the New Greek Government (Day 3), at the Parliament, in Athens, Feb.10, 2015 /      ( 3),  , , 10 , 2015
Policy Statements of the New Greek Government (Day 3), at the Parliament, in Athens, Feb.10, 2015 / ( 3), , , 10 , 2015 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Αγώνας δρόμου για ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές και εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group και του Euro Working Group τίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσω του οποίου επιχειρείται ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι «καυτές πατάτες» του ασφαλιστικού και των εργασιακών, ενώ, τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι έχει υπάρξει εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, τα οποία επίσης βρίσκονται εκτός της κωδικοποίησης της λίστας Βαρουφάκη.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν θα περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ.

Χθες συνεδρίασε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η νέα ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να κοστολογήσει πλήρως τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη φορολογική διοίκηση, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο πολυτελείας της αρχικής λίστας.

Στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν ακόμα: δημοσιονομικές διατάξεις, ζητήματα της φορολογικής διοίκησης, οι δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, η φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Η πιθανότητα να ισχύσει και φέτος ο ΕΝΦΙΑ - πιθανότατα με κάποιες μικρές μειώσεις - θεωρείται σχεδόν δεδομένη, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην τηλεοπτική συνέντευξη της Δευτέρας.

Παρά τις διαψεύσεις δια στόματος Γ. Βαρουφάκη, εξετάζεται και η αύξηση των συντελεστών της ισχύουσας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για:

- Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 100 ευρώ.

- Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής.

- Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.

- Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (sites).

- Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

- Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας.

Eξετάζεται η δυνατότητα η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνουν τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιούνται απευθείας ποινικές κυρώσεις.

- Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά.

- Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα πραγματοποιούνται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.

- Τη θέσπιση της λοταρίας αποδείξεων.

Πρόκειται για το γνωστό μέτρο της τυχερής απόδειξης.

- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

- Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.

- Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του πολυνομοσχεδίου - Συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης

SHARE: