Στο "σκαμνί" για τις πρακτικές της η τρόικα - Πόρισμα τον Μάιο

ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ξεκινά η έρευνα για τον ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά αύριο Τρίτη την έρευνα για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Τα πορίσματα της έρευνας θα κατατεθούν πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην επιτροπή που σύμφωνα με τον πράσινο ευρωβουλευτή, Σβεν Γκίγκολντ, αρχίζει αύριο την έρευνα θα κληθούν να καταθέσουν καθηγητές Οικονομικών, ειδικοί εμπειρογνώμονες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μάζουχ.

Το ΔΝΤ έχει αρνηθεί να στείλει εκπρόσωπο στη δημόσια συνεδρίαση, αναφέρει ο Σβεν Γκίγκολντ.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση της τρόικας σε τέσσερις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με το σχέδιο, υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.

Προς τον σκοπό αυτόν, μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν το επόμενο διάστημα σε χώρες που πλήττονται από την «ευρωκρίση» και θα συζητήσουν με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων καθώς και με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές.

Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση

«Οι αυστηροί όροι που έχει επιβάλει η τρόικα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση τις χώρες της κρίσης», υποστηρίζει ο Ούντο Μπούλμαν «Οι αυστηροί όροι που έχει επιβάλει η τρόικα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση τις χώρες της κρίσης», υποστηρίζει ο Ούντο Μπούλμαν

Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της έρευνας ανήκει σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. «Οι αυστηροί όροι που έχει επιβάλει η τρόικα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση τις χώρες που πλήττονται από την κρίση», υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν, ειδικός σε δημοσιονομικά θέματα, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του σε αυτή την πρόταση.

«Κι όμως κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφική και μη δημοκρατική διαχείριση της κρίσης από την τρόικα», προσθέτει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας στις χώρες της κρίσης».

Διευκρινίζεται ότι το πόρισμα δεν θα προβλέπει απόδοση νομικών ευθυνών, θα είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE:

24Media Network