Αγκάθι ακόμη οι πλειστηριασμοί – Προχωρά η 4η αξιολόγηση

Αγκάθι ακόμη οι πλειστηριασμοί – Προχωρά η 4η αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από το ξενοδοχείο μετά το τέλος της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Οι επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, συνεχίζονται ώστε να προετοιμάσουν τη συμφωνία η οποία θα τεθεί προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ενώ στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστούν συζητούν για την τέταρτη αξιολόγηση αγκάθι παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών από την τρίτη καθυστερώντας την δόση τω 5,7 δις ευρώ

Περισσότεροι από 200 πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνουν σήμερα προκειμένου αύριο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης να μπορεί να πείσει τους συναδέλφους στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ότι επιτυγχάνεται η «γεωγραφική τους διασπορά» για την οποία πιέζει η ΕΚΤ.

 Η εφαρμογή των πλειστηριασμών είναι και ο μόνος φόβος που μπορεί να καθυστερήσεις κι άλλο την δόση η οποία είναι πολύ πιθανό να ην εγκριθεί ούτε και στην αυριανή συνεδρίαση ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα να εφαρμόσει το μέτρο.

Την ίδια ώρα κάθε είδους συλλογικότητες οι οποίες έχουν αντιδράσει από την αρχή στο μέτρο των πλειστηριασμών έχουν δώσει για σήμερα νέο ραντεβού για να τους εμποδίσουν.

Σε όλα αυτά προστίθενται και το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείου που ανέφερε η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας , ότι δηλαδή ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίζουν αυτόν το καιρό οι τράπεζες ξανακοκκινίζει μέσα σε τρείς μήνες . Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» και οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες με ένα νέο κύμα πλειστηριασμών.

Πάντως μετά το «διάλειμμα» των τεχνικών συναντήσεων που είχαμε την Τρίτη η σημερινή ημέρα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έχει και κόκκινα δάνεια αφού θα συζητηθεί διεξοδικότερα η δεύτερη αναθεώρηση του νόμου Καστέλη ( ή η πρώτη του νόμου Σταθάκη ) για την προστασία της πρώτης κατοικίας .

Στόχος είναι να εξειδικευτεί το πλαίσιο συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται μόνο στα νοικοκυριά που έχει πραγματικό πρόβλημα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους

Στο πίσω μέρους του μυαλού των στελεχών του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης είναι να θέσουν το θέμα της παράτασης της πρώτης κατοικίας μετά την λήξη του στιες 31 /12/2018 . Ωστόσο στην παρούσα φάση εκτιμούν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι της αντίληψης ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για παράταση πριν φτάσουμε κοντά στην λήξη του .

Στο τραπέζι τα «αγκάθια»

Εκτός από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι σημερινές συναντήσεις θα ασχοληθούν με τα θέματα που μπορεί να καθυστερήσουν την τέταρτη αξιολόγηση.

Στα δημοσιονομικά πολλά είναι τα ανοιχτά μέτρα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαϊου . Ένα από τα αυτά είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εμπορικές και στην συνέχεια η προσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ .

Ένα δεύτερο είναι η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες με το υπόλοιπο να έχει συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να μηδενιστεί μέχρι και το τέλος του προγράμματος .

Τα πιο βασικό όμως είναι η συνεχής παρακολούθηση της υλοποίησης του προϋπολογισμού ο οποίος τον Ιανουάριο ξεπέρασε ξανά τους στόχους . Θα πρέπει όμως να εξεταστούν να έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρσι ( πχ η οικειοθελής αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων η οποία έφερε έσοδα 760 εκ ευρώ το 2017 ) και το πως θα καλυφθεί το σχετικό κενό που δημιουργείται για το 2018.

Στο εργασιακό οι προκλήσεις είναι να συμφωνηθεί ο τρόπος εκπροσώπησης αλλά και οι νέες διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος

Στο κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας προτεραιότητα θα δοθεί στην απονομή των συντάξεων που καθυστερούν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αλλά και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ΕΦΚΑ .

Δημόσιο

Οι σημερινές συναντήσεις θα ξεκινήσουν με τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο δημόσιο και κινδυνεύουν να βγουν εκτός χρόνου. Το υπουργείο δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να ολοκληρώσει την τοποθέτηση όλων των μη πολιτικά διορισμένων γενικών γραμματέων στα υπουργεία μέχρι το αργότερο και τα τέλη Απριλίου . Μέχρι και αυτήν την προθεσμία θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί και οι νέοι γενικοί διευθυντές στα υπουργεία αφού πρώτα έχουν αξιολογηθεί.

Σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και να λειτουργήσει στην πράξη το σχέδιο της συνεχούς κινητικότητας στο δημόσιο όπου τα πρώτα βήματα ήταν εύκολα αλλά πλέον το σχέδιο φαίνεται ότι «κολλάει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα