Στο Βερολίνο “κλειδώνει” τις επόμενες μέρες το πακέτο της ΔΕΘ

Στο Βερολίνο “κλειδώνει” τις επόμενες μέρες το πακέτο της ΔΕΘ
Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Οι επαφές του υπουργού οικονομικών και οι αποφάσεις του Eurogroup στο Βερολίνο θα "κλειδώσουν" τελικά το πακέτο της ΔΕΘ.

Ο κ. Σταϊκούρας βρίσκεται από την Τετάρτη στην Γερμανική Πρωτεύουσα τρεις μέρες πριν την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup/ECOFIN την Παρασκευή και το Σάββατο όπου αναμένεται να συζητηθεί το αν η «δημοσιονομική ελευθερία» που επέβαλε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού για το 2020 θα συνεχιστεί και το 2021 .

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς από την μία μεριά της ζυγαριάς θα μπεί η ανάγκη για το συμμάζεμα της χαλάρωσης λόγω των δαπανών που έγιναν σε όλη την Ευρώπη για να μαζευτούν τα ελλείμματα του κορονοϊού και από την άλλη η τεράστια αβεβαιότητα για την συνέχεια της πανδημίας η οποία είναι παρούσα σε όλη την Ευρώπη. Τα πρώτα μηνύματα σύμφωνα με διαδοχικές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα είναι ότι δεν θα έχουμε ούτε και για το 2021 στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ όπως προέβλεπε η συμφωνία μετά το τέλος μνημονίου.

Το μεγάλο ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν θα μπορούν οι χώρες να συνεχίσουν να κάνουν δαπάνες μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ή αν θα μπορούν να κάνουν και δαπάνες πχ για μείωση φόρων εισφορών ή ακόμη και αύξηση των αμυντικών δαπανών όπως επιβάλλει η κρίση με την Τουρκία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Ολαφ Σόλτς, αλλά και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γιέργκ Κούκιες, ο οποίος εκπροσωπεί την Γερμανία στο Euroworking group όπου θα περάσουν και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Θα συναντηθεί επίσης και με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ιρλανδό κ. Πασκάλ Ντόναχιου .

Καθόλου… εθιμοτυπικά ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί και με τον επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή κ Ράλφ Μπρίνγκους καθώς και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως γνωστό τα μέλη του CDU/CSU ήταν οι πιο σκληροί πολέμιοι της οποιασδήποτε απόπειρας χαλάρωσης των τριών μνημονίων της Ελλάδας .

Οι συναντήσεις αυτές θα δώσουν και την εικόνα για το πλαίσιο της δημοσιονομικής ελευθερίας που θα εισηγηθεί η προεδρεύουσα Γερμανία για το 2021.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο μεταξύ στην Αθήνα στο τραπέζι βρίσκονται τρία πακέτα μέτρων: Επέκταση και νέα μέτρα για την συνέχιση της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μόνιμες μειώσεις φόρων και εξοπλιστικές δαπάνες.

Ο κύριος όγκος θα αφορά την συνέχιση και των εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών Συγκεκριμένα:

Η επέκταση μέτρων όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος Συνεργασία μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου αλλά και μια επιδότηση για κατάρτιση εποχικά απασχολούμενων που θα καλύψει όσους εργαζομένους του τουρισμού δεν εργάστηκαν φέτος.

1 Την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν στο τέλος Μαΐου ως το τέλος του χρόνου και ίσως έως το τέλος τ ου πρώτου τετράμηνου του 2021

2 Την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 5 δις ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ ( 1,2 δις ευρώ ) και εγγυοδοτικών εργαλείων από το ΤΕΠΙΧ και την αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 3,5 δις ευρώ.

3 Την καταβολή από τον Οκτώβριο των αναδρομικών ύψους 1,4 δις ευρώ για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

4 Η παράταση μέχρι και τέλος του πρώτου τετράμηνου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και σε μεταφοράς που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο ειδκκά για την εστίαση και τον τουρισμό

5 Η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμένες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021 .

Σε αυτά τα μέτρα δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς αποτελούν δαπάνες που έγιναν με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας

Τα αμιγώς φορολογικά μέτρα

Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπιστούν από τους εταίρους τα μέτρα που δεν σχετίζονται με την δαπάνες της πανδημίας και αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων όπως :

– Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% σε μια δόση η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση.

– Η δραστική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ( που απαοτελεί και βασική προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης ) κατά 50% από το 2021 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της ως το τέλος του 2022 . Αυτό που δεν αποφασιστεί είναι αν η μείωση θα είναι οριζόντια δηλαδή θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές του φόρου ή θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 12.000 πάνω στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά στα 20.000 ώστε να καλύψει τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική για να καταργηθεί πλήρως τον μεθεπόμενο χρόνο.

Στην ατζέντα μένουν και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και η δεύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24 στο 20% αλλά και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2% . Ωστόσο μεταφέρονται για την εφαρμογή τους στο 2022 και το 2023

Τέλος σε ότι αφορά τις αμυντικές δαπάνες η συζήτηση είναι πιο πολύπλοκη καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί τι ακριβώς ποσό θα διατεθεί για το 2021 αλλά και για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα