Στο ζύγι νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων – Τι είναι στο τραπέζι

Στο ζύγι νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων – Τι είναι στο τραπέζι
Χρήματα Getty Images/iStockphoto

Για ένα νέο πακέτο μέτρων, πέρα από τις ενεργειακές επιδοτήσεις, βαρόμετρο θα είναι η πορεία των εσόδων τη θερινή τουριστική περίοδο, που παρά τα προβλήματα με τα αεροδρόμια αλλά και την ακρίβεια σε αγορές προέλευσης καταγράφει μια σχετικά καλή πορεία.

Το νέο μίγμα μέτρων εν όψει του χειμώνα αναμένεται να βάλει στι δημοσιονομικό ζύγι το οικονομικό επιτελείο στο φόντο βέβαια και των αυξημένων αναγκών για επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ήδη, για τον Αύγουστο, η κυβέρνηση να “άνοιξε την κάνουλα” κλειδώνοντας 1,1 δισ. για ενεργειακές επιδοτήσεις για το ρεύμα με στόχο την απορρόφηση των αυξήσεων, που έχουν περάσει οι πάροχοι κατά 90%, ωστόσο η ανησυχία παραμένει έντονη.

Ουσιαστικά, μπορεί οι επιδοτήσεις να δίνουν μια ”ανάσα” στα νοικοκυριά για τον Αύγουστο, για να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά δημιουργούν μια έντονη αβεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον Ρ/Σ του ΣΚΑΙ υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε αναφορά στο βασικό σενάριο για ενισχύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Ωστόσο, δήλωσε ότι υπάρχει και το δυσμενές σενάριο (π.χ. εάν κλείσει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία), με βάση το οποίο θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό (όπως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και τότε “θα πρέπει να δούμε πάλι τους δημοσιονομικούς στόχους και για το 2022 και για το 2023”.

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναζητά την κατάλληλη ισορροπία, αφενός για να στηρίξει με νέα μέτρα και παροχές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά κι αφετέρου να κρατήσει σε τροχιά τη δημοσιονομική πορεία, καθώς η χώρα έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, είναι στο “ραντάρ” των αγορών με το μεγάλο στόχο να είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου και άρα οι όποιες κινήσεις δανεισμού θα πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, αναμένοντας και το σήμα από τις Βρυξέλλες για τους κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, έχουν, ήδη, “φωτογραφίσει” κι ένα΄νέο διευρυμένο πακέτο παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβριο, καθώς η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση βάζει “θηλιά” σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Βέβαια, όπως αναφέρεται, πολλά θα κριθούν από την πορεία των εσόδων τη θερινή τουριστική περίοδο, που παρά τα προβλήματα με τα αεροδρόμια αλλά και την ακρίβεια σε αγορές προέλευσης καταγράφει μια σχετικά καλή πορεία. Εν τω μεταξύ μια νέα επιταγή ακρίβειας, ένα αυξημένο πακέτο για το επίδομα θέρμανσης αλλά και η συνέχιση των επιδοτήσεων στα καύσιμα μέχρι τέλος του έτους και βέβαια στο ρεύμα είναι στο τραπέζι. Παράλληλα εξετάζεται το πώς μέσα από μηχανισμούς διακοψιμότητας θα στηριχθεί η βιομηχανία σε περιπτώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και βέβαια πώς θα συνεχιστούν τα όποια “αναχώματα” στα κόστη παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Αισιοδοξία για τα έσοδα

Όπως, μάλιστα, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. Και αυτό, καθώς, όπως επισημαίνει, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους (και τον Ιούνιο θα είναι πάνω από τον στόχο), για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη -έναντι των προβλέψεων- πορεία του τουρισμού.

“Η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και έχει δυναμική. Τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους, για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη – έναντι των προβλέψεων – πορεία του τουρισμού. Μάλιστα, θα δείτε σύντομα ότι, και τον Ιούνιο, τα έσοδα θα διαμορφωθούν πάνω από τον στόχο. Με αυτά τα δεδομένα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτουμε, γενναία, αποτελεσματικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί”, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

“Ωστόσο, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Η εκτίμησή μας είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. ‘Αλλωστε, ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε λάβει, όπως η επιδότηση για τα καύσιμα με το Fuel Pass 2, έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στο 2023, επεκτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δηλαδή για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ ξεπαγώνουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Από ‘κει και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της, θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό της για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού μπήκαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα