Στον αέρα ο προϋπολογισμός: Τρύπα άνω του 1 δισ. ευρώ μετά από δικαίωση υπαλλήλων ειδικών μισθολογίων

Στον αέρα ο προϋπολογισμός: Τρύπα άνω του 1 δισ. ευρώ μετά από δικαίωση υπαλλήλων ειδικών μισθολογίων

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο μετά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους και ορίζουν την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή αναδρομικών.

Όπως υπολογίζεται, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική «τρύπα» άνω του ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων.

Όπως μετέδωσε το Mega, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».

Σε συζητήσεις βρίσκονται σενάρια για επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη, συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριν τις Ευρωεκλογές και επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», υπάρχει καταιγίδα προσφυγών στα δικαστήρια κατά μέτρων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων το έκτακτο τέλος ακινήτων, οι περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και τα ειδικά μισθολόγια, την έκτακτη εισφορά, τα εφάπαξ, αλλά και κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.

Ειδικά για το θέμα του εφάπαξ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 - 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

SHARE:

24Media Network