Στοπ στους εκτελωνισμούς ΙΧ - φορτηγών από 7 έως και 18 Οκτωβρίου

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου MOTIONTEAM

Η Ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων καταθέτει την πλήρη αντίθεσή της για την εφαρμογή του νόμου, με τον οποίο επήλθε αναμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης των οχημάτων.

Τη διακοπή των εκτελωνισμών νέων αυτοκινήτων και φορτηγών από τις 7 έως και τις 18 Οκτωβρίου προαναγγέλλει η ομοσπονδία των τελωνειακών θεωρώντας ότι η ηγεσία της ΑΑΔΕ δεν έλαβε υπόψιν της τις εισηγήσεις του κλάδου για την φορολογική αντιμετώπιση των οχημάτων.

Η Ομοσπονδία κατ’ επανάληψη, μετά την εφαρμογή από 1/6/2016 του άρθρου 59 του Ν. 4389/2016, με το οποίο επήλθε αναμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης των οχημάτων ως προς την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, κατέθεσε την πλήρη αντίθεσή της, με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, κυρίως στη διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. αλλά και στην υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία, οι οποίες δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις τους.

Συγκεκριμένα οι τελωνειακοί πρότειναν:

α) Την άμεση αποσύνδεση του φορολογικού συντελεστή (τέλος ταξινόμησης) από τη φορολογητέα αξία του οχήματος (χονδρική ή λιανική), αφού το στοιχείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό (συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εμπορική πολιτική του πωλητή), εύκολα μεταβαλλόμενο και δεν εμπεριέχει δεδομένα μη αμφισβητούμενα.

β) Κατάργηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την καθιέρωση μεθόδου διαμόρφωσης του Τέλους Ταξινόμησης βασισμένη σε αντικειμενικά και εύκολα ελέγξιμα στοιχεία. Η μέθοδος αυτή θα βασίζεται στο συνδυασμό των κατωτέρω στοιχείων:Κυβικά εκατοστά κινητήρα

Ιπποδύναμη κινητήρα

Οδηγία εκπομπής ρύπων

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας

ΟΙ τελωνειακοί επισημαίνουν ότι υλοποιήθηκαν οι επαναλαμβανόμενες μέχρι σήμερα δεσμεύσεις για επίλυση του εν λόγω θέματος και τονίζουμε ότι η χώρα μας είναι αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την μη παροχή ασφάλειας στους πολίτες.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τη διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. να προβούν στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το εν λόγω θέμα. Δεν είναι δυνατόν για διαφορά αξίας αυτοκινήτου ύψους 1 ευρώ να καταβάλλεται ο διπλάσιος φόρος (τέλος ταξινόμησης)» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή της ομοσπονδία των τελωνειακών .

SHARE: