Στουρνάρας: Κριτική στις Εταιρείες Διαχείρισης για τις πρακτικές που εφαρμόζουν

Στουρνάρας: Κριτική στις Εταιρείες Διαχείρισης για τις πρακτικές που εφαρμόζουν
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.   EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης και Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Τ. Πανούσης τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ότι «αναδιαρθρώσαμε δανεισμό άνω των 4,7 δισ. ευρώ και επαναφέραμε ως υγιή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ».

Αυστηρή κριτική στις εταιρείες διαχείρισης δανείων για τις πρακτικές που εφαρμόζουν άσκησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης».

Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των Εταιρειών Διαχείρισης ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι «θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων. Η ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers. Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς το δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, όπως προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας».

Ζητούμενο η αναχρηματοδότηση

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι παρόλο που είναι αναγκαίο οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας – κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015 – που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε ο κύριος Στουρνάρας, η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εταιρείες διαχείρισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναφέροντας ότι «η λειτουργία των Εταιρειών Διαχείρισης σε συνδυασμό με τη στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της συστημικής λύσης του προγράμματος ‘Ηρακλής’, διευκόλυνε τις συναλλαγές πωλήσεων (είτε απευθείας σε επενδυτές είτε μέσω τιτλοποιήσεων) οι οποίες συνέβαλαν σε πάνω από το 75% της μείωσης των κόκκιων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ότι από το μέγιστο ύψος των περίπου 107 δισεκ. ευρώ που είχαν ανέλθει τα ΜΕΔ το Μάρτιο του 2016 – με το δείκτη ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων να προσεγγίζει το 50% -, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σε 29,4 δισεκ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ σε 20,3%.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι και στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ακόμη σήμερα συνεκτικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για της εταιρείες διαχείρισης δανείων και τους αγοραστές τους με αποτέλεσμα η δευτερογενής αγορά των ΜΕΔ στην ΕΕ να μη λειτουργεί αποτελεσματικά και ο όγκος των συναλλαγών να παραμένει χαμηλός.

Τ. Πανούσης: θεραπεύσαμε 3,8 δισ. δάνεια

O Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της doValue, κ. Αναστάσιος Πανούσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο των Εταιρειών Διαχείρισης συνολικά και τις δυνατότητες που παρέχουν οι εταιρείες – μέλη της Ένωσης στους δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) να καταστήσουν ξανά τον δανεισμό τους βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης, «μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ένωσης, τα μέλη μας αναδείχθηκαν στο βασικό διαχειριστή του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία και κλειδί για την ανάπτυξη. Καθημερινά προσφέρουμε ευέλικτες και ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τις οικονομικές τους δυνατότητες σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται μαζί μας. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων. Παρά τις έκτακτες συνθήκες, το 2020-21, αναδιαρθρώσαμε δανεισμό άνω των 4,7 δις ευρώ, ενώ επαναφέραμε ως υγιή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια ύψους 3,8 δις ευρώ. Με τη συμβολή της πολιτείας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι καθυστερήσεις στην αναγκαστική εκτέλεση, στις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη και στη συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαχείριση της κληρονομιάς της κρίσης και να συμβάλουμε καθοριστικά σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας».

Στον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, τα οποία απεικονίζονται στον παρακάτω Πίνακα:

Επίσης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και ο ρόλος της Ένωσης σε θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Τέλος, έγινε αναφορά στο κοινωνικό έργο της Ένωσης το οποίο, στην τρέχουσα χρήση, περιλαμβάνει:

  • Tη χορηγία του προγράμματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για παιδιά του Δημοτικού, @ξία. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, κ. Νίκο Φίλιππα.
  • Τη συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΔΕΣΜΟΣ για τη δωρεά εξοπλισμού σε εθελοντικές οργανώσεις πυρόσβεσης.
  • Το πρόγραμμα ‘EEDADP Green | 1.000 Trees’ μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι των εταιρειών μελών της Ένωσης πραγματοποιούν εθελοντικά δενδροφυτεύσεις στον Υμηττό, με στόχο τη φύτευση 1000 δένδρων μέσα στο έτος. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία Let’s Do It Greece.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν επίσης οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι της doValue Greece και της CEPAL, κκ. Θεόδωρος Καλαντώνης και Αρτέμης Θεοδωρίδης αντίστοιχα, καθώς και οι εκπρόσωποι 20 Mελών της Ένωσης.

Η Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τα ακόλουθα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

1. Έγκριση Πεπραγμένων και Οικονομικών Καταστάσεων της Ένωσης για τη διαχειριστική χρήση 2020.

2. Απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη.

3. Υποβολή και έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δράσης της Ένωσης για την τρέχουσα διαχειριστική χρήση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα