Στουρνάρας: Στο 6% η ανάπτυξη φέτος

Στουρνάρας: Στο 6% η ανάπτυξη φέτος
Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 2,8% το 2023. Τόνισε όμως ότι το 2023 λόγω ενεργειακών τιμών, επιτοκίων και σταδιακής απόσυρσης των κρατικών μέτρων στήριξης είναι πιθανό να οδηγήσει την ευρωζώνη προς το κακό σενάριο (ύφεση 0,9%).

Στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον ο στόχος απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας. Ο πληθωρισμός προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στον Economist.

H EKT πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί τις αρχές της σταδιακότητας και της ευελιξίας, καθώς το πρόβλημα της Ευρώπης είναι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει η Fed στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων αλλά αντιμετωπίζουν κινδύνους για τους ισολογισμούς τους από την πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων, επεσήμανε.

Η καλή εικόνα της Ελλάδας οφείλεται στην καλή πορεία του τουρισμού και στην καταπιεσμένη ζήτηση (κατανάλωση και επενδύσεις), επεσήμανε. Τόνισε ότι δεδομένου του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ. Τόνισε όμως ότι το 2023 λόγω ενεργειακών τιμών, επιτοκίων και σταδιακής απόσυρσης των κρατικών μέτρων στήριξης είναι πιθανό να οδηγήσει την ευρωζώνη προς το κακό σενάριο (ύφεση 0,9%).

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα επεσήμανε ότι ο στόχος απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 6% και να διαμορφωθεί σε 2,8% το 2023.

“Καμπανάκι” για σημαντική μείωση της ευημερίας

Ο κόσμος και οι οικονομίες έγιναν πολύ πιο πολύπλοκες μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η επίτευξη των στόχων για τη βιωσιμότητα που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εξάλειψη των πανδημιών, της πείνας, των ανισοτήτων και, φυσικά, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος) έχει γίνει δυσκολότερη. Απαιτεί συνεργασία και συντονισμό σε όλον τον πλανήτη στον επιστημονικό τομέα (τρανταχτό παράδειγμα η δημόσια υγεία) αλλά και στην σφαίρα της οικονομικής πολιτικής. Οι ιοί, τα αέρια του θερμοκηπίου και οι οικονομικές κρίσεις διασχίζουν τα σύνορα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Απαιτείται από κοινού αντιμετώπιση.

Η σημερινή γεωπολιτική κρίση και οι συναφείς επιπτώσεις στις κοινωνίες, στις οικονομίες και στο περιβάλλον, σηματοδοτούν οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανθρωπότητας. Εάν διαιωνιστεί θα προκαλέσει σημαντική μείωση της ευημερίας στις περισσότερες χώρες του πλανήτη (σίγουρα στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω κυρίως των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας που εισάγεται), μέσω χαμηλότερου προϊόντος και υψηλότερων τιμών, χαρακτηριστικά των στασιμοπληθωριστικών πιέσεων που εκδηλώνονται.

Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Σε πολύ υψηλό ποσοστό οφείλεται στο εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο έχει εργαλειοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συμπληρωματική δράση της ενεργειακής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η λεγόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής (δηλαδή η επαναφορά των επιτοκίων παρέμβασης σε ουδέτερο επίπεδο ή/και υψηλότερα) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τρέχοντα πληθωρισμό –ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, είναι πληθωρισμός από την πλευρά της προσφοράς- παρά μόνο τις πληθωριστικές προσδοκίες και το σπιράλ μισθών-τιμών. Κατά την άποψή μου η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τις βασικές αρχές της σταδιακότητας (gradualism) και της ευελιξίας (flexibility) αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει η Fed στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα