“Συγχώνευση” των πιστοποιητικών φορολογικής και οικονομικής ενημερότητας – Τι αλλάζει σε διαδικασίες και εισπράξεις οφειλών;

“Συγχώνευση” των πιστοποιητικών φορολογικής και οικονομικής ενημερότητας – Τι αλλάζει σε διαδικασίες και εισπράξεις οφειλών;
Λάπτοπ Getty Images/iStockphoto

Το Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας θα αποτελεί το τεκμήριο, που θα αποδεικνύει ότι ένας πολίτης είναι συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, προς τη φορολογική διοίκηση και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απλοποίηση διαδικασιών και εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και αποσαφήνιση της συνολικής εικόνας και διευκόλυνση του “κυνηγητού” είσπραξης των συσσωρευμένων οφειλών προς το δημόσιο αναμένεται να φέρει η θέσπιση του νέου πιστοποιητικού μη οφειλής προς το δημόσιο.

Έτσι, με τη “συγχώνευση” του πιστοποιητικού φορολογικής και του πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας και την ψηφιακή διαδικασία έκδοσής του, αφενός υπάρχει η φιλοδοξία για αποφυγή φαινομένων, που στο τέλος του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν σε ένταση, με απώλεια προθεσμιών για μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης, και αφετέρου υπάρχει πρόθεση για βελτίωση εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ουσιαστικά το νέο πιστοποιητικό που ενσωματώνει και υποκαθιστά την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, σε μία ενιαία βεβαίωση και εκδίδεται με ένα κλικ ψηφιακά από το Gov.gr, “ενοποιεί” τις οφειλές και “χτίζει” την εικόνα του πολίτη έναντι του δημοσίου.

Μάλιστα προβλέπει, σε περιπτώσεις που το πιστοποιητικό εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου, τον ορισμό παρακρατούμενου ποσού θα λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών που έχει ο ενδισφερόμενος για την παραπάνω συναλλαγή.

Οφειλές

Πλέον, λοιπόν, με το νέο καθεστώς, για να μπορεί ένας πολίτης να εισπράττει χρήματα από το Δημόσιο ή για να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία του θα πρέπει να έχει το εν λόγω πιστοποιητικό που θα καταδεικνύει ότι είναι συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του και προς τη Φορολογική Διοίκηση και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν έχει ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές έστω και σε έναν από τους δύο αυτούς φορείς, δεν θα μπορεί να λάβει το πιστοποιητικό και δεν θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστά το Δημόσιο, ούτε θα μπορεί να μεταβιβάσει την περιουσία του. Έτσι, θα μπλοκάρονται και κάποις “κινήσεις” που μέχρι πρότινος μπορούσαν να γίνουν με την διασφάλιση μόνο του ενός από τα δυο πιστοποιητικά.

Τροπολογία

Να σημειωθεί ότι η έκδοση οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο, στο οποίο ενσωματώνονται και διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, με το άρθρο 22 προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος, είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Ουσιαστικά το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θα βεβαιώνει, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, τη μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τι περιλαμβάνει το νέο πιστοποιητικό;

Αναλυτικά, το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θα περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ασφαλιστικής ενημερότητας (ν. 4174/2013 και ν. 4611/2019) και θα γίνεται αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος, θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Όπως αναφέρει το κείμενο των διατάξεων του άρθρου 22: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε όσους δεν έχουν οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης και σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμο υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Διάρκεια

Το πιστοποιητικό θα έχει δίμηνη διάρκεια ισχύος, εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή οφειλές σε αναστολή, η διάρκεια του αποδεικτικού θα είναι μηνιαία.

Στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία και ο αιτών έχει οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ρυθμισμένες, οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ορίσουν υποχρεωτικά όρο παρακράτησης. Το παρακρατούμενο ποσό θα λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Νέα συμβόλαια

Βέβαια στόχος του νέου τρόπου απεικόνισης των οφειλών προς το δημόσιο είναι να λειτουργήσει άμεσα ώστε να αποφευχθεί ταλαιπωρία καθώς πολλοί πολίτες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες με την έκδοση της Ταυτότητας Κτιρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα