Συμφωνία για την τιμολόγηση της 'Αλουμίνιον' από τη ΔΕΗ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ενέκρινε τελικά η Γ.Σ. της ΔΕΗ την πρόταση του Δ.Σ. για την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία προβλέπει εκπτώσεις όγκου και προκαταβολής, προσαυξήσεις ανάλογα με τη διακύμανση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου και φόρμουλα διευθέτησης των διαφορών του παρελθόντος

Πιο αναλυτικά, η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, που βασίστηκε σε εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και των υπηρεσιακών στελεχών της εταιρείας και μετά από παρότρυνση του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του μνημονίου με τους δανειστές. "Εύχομαι η Αλουμίνιον να αξιοποιήσει τα οφέλη από τη συμφωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας”, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ν.Παναγιωτάκης με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι "η συμφωνία αναδεικνύει εμφατικά την ανάγκη να αφαιρεθεί το μερίδιο αγοράς της υψηλής τάσης από το υποχρεωτικό μερίδιο που πρέπει να απολέσει η ΔΕΗ βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων”.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούσαν κοινό τόπο για τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογείται η βιομηχανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Η υπόθεση μάλιστα έχει απασχολήσει τα ελληνικά δικαστήρια, το διαιτητικό δικαστήριο υπό την επίβλεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο το ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας, η οποία μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην υψηλή τάση το 2009 ζήτησε από τη ΔΕΗ να τιμολογείται με βάση τα κόστη παραγωγής της ΔΕΚΟ και συνυπολογίζοντας το ιδιαίτερο προφίλ και τον όγκο κατανάλωσης.

Παράλληλα, με την εν λόγω συμφωνία κλείνει θετικά μια ακόμη εκκρεμότητα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της 2η αξιολόγησης από τους δανειστές (υπάρχει σχετικός όρος για υπογραφή συμβάσεων προμήθειας μεταξύ της ΔΕΗ και όλων των πελατών υψηλής τάσης).

Τα βασικά σημεία της προβλέπουν:

-Τιμή για το ανταγωνιστικό σκέλος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χρεώσεις διοξειδίου του άνθρακα, η οποία είναι πάνω από το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κάτω από την τιμή της διαιτησίας, καθώς όπως διευκρίνισε ο κύριος Παναγιωτάκης, έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες της αγοράς ενώ συνυπολογίζεται και η προκαταβολή ποσών από την πλευρά της Αλουμίνιον

-Προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ,  από την Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ, ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την κατανάλωση της επόμενης χρονιάς

-Προκαταβολή στην αρχή του έτους κάθε χρόνο και για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, του 30% της συνολικής κατανάλωσης, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ (όλες οι προπληρωμές σημειώνεται ότι είναι άτοκες προς όφελος της ΔΕΗ)

-Ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου με βάση τις τιμές LME. Η προσαύξηση ξεκινά από το 1,25 ευρώ η μεγαβατώρα με τιμή LME στα 1800 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 18,75 ευρώ με τιμή LME στα 3200 δολάρια ο τόνος

-Η Αλουμίνιον αποδέχεται για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη λήξη της διαιτησίας, δηλαδή τα έτη 2014, 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, την τιμή που είχε οριστεί από το διαιτητικό δικαστήριο, δηλαδή τα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, η έκπτωση όγκου είναι 25%, η έκπτωση ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8% και η έκπτωση προπληρωμής και έγκαιρης εξόφλησης 15%.

Ανακοίνωση του Ομίλου Μυτιληναίος

Με αφορμή την έγκριση της πρότασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον, ο όμιλος Μυτιληναίος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (2014 - 2020).

Σύμφωνα με τον όμιλο, "η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας".

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Ο Όμιλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.

Πάγια θέση του Ομίλου είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα.

Την επανειλημμένη τοποθέτηση αυτή του Προέδρου του Ομίλου σε Γενικές Συνελεύσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κτλ., έρχεται να επιβεβαιώσει το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των €100εκ .

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού  έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος.

Υπέρ της ΔΕΗ επίσης συμφωνήθηκε και ο τελευταίος εμπορικός όρος: σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου η ΔΕΗ λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ –της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας –με το μεγαλύτερο πελάτη της. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόμβα για ολόκληρη την ενεργειακή αγορά το 'βραχυκύκλωμα' της ΔΕΗ

SHARE:

24Media Network