Σύσταση Σταϊκούρα σε τράπεζες για "πάγωμα" και των δανείων των ιδιωτών

Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI

Μετά τα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Ένεση ρευστότητας 5,75 δις. ευρώ για Μ.Μ.Ε ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύσταση προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε διευκολύνσεις και για τα φυσικά πρόσωπα απεύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ανακοινώνοντας τη δεύτερη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, κ. Σταικούρας τόνισε ότι στην εθνική προσπάθεια πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα και εξήγησε χαρακτηριστικά ότι « ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση». Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά ότι «οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα τόνισε ότι, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Σταικούρας ανάφερε ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να προσδιοριστούν βασικές καθημερινές συναλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα.

Τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά, αλλά η Ένωση θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι απευθείας συναλλαγές, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία εργαζομένων και συναλλασσομένων.

Ένεση ρευστότητας 5,75 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 5,75 δις. ευρώ προκειμένου η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

Συγκεκριμένα:

· Αποφασίσθηκε επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

· Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

· Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

· Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

· Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας, Τράπεζες
SHARE: