Σύζευξη των ηλεκτρικών χρηματιστηριακών αγορών Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβενίας

Σύζευξη των ηλεκτρικών χρηματιστηριακών αγορών Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβενίας
Καλώδα της ΔΕΗ AP

Η ενοποίηση των αγορών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η «ρευστότητα» του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας που στην παρούσα φάση είναι σχετικά περιορισμένη.

Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα συμμετοχής των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στη δημιουργία μίας ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς, καθώς για τις 21 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο το coupling των Ενδοημερήσιων αγορών Ελλάδας-Ιταλίας-Σλοβενίας, με την εφαρμογή των Συμπληρωτικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Συναλλαγών.

Η σύζευξη θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς, η οποία έως την παρούσα φάση είναι σχετικά περιορισμένη. Κατά συνέπεια, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους εγχώριους «παίκτες» να διορθώσουν τις θέσεις τους. Επομένως, χάρη στον μεγαλύτερο οικονομικό και φυσικό «χώρο» που θα δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις επιβαρύνσεις τους.

Μάλιστα, η ενίσχυση της ρευστότητας στην ενδοημερήσια αγορά είναι απαραίτητη ιδιαίτερα για τη βέλτιστη διαχείριση της παραγωγής από ΑΠΕ. Η σύζευξη με την Ιταλία και τη Σλοβενία αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό τα «πράσινα» ηλεκτροπαραγωγικά χαρτοφυλάκια να αποφεύγουν τις σημαντικές αποκλίσεις και το κόστος που αυτές προκαλούν.

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί ο βαθμός στον οποίο η σύζευξη θα επιδράσει σημαντικά στην εγχώρια Ενδοημερήσια αγορά, με δεδομένη την περιορισμένη χωρητικότητα (500 MW), του υπάρχοντος υποθαλάσσιου καλωδίου που διασυνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Κι αυτό γιατί, όπως είναι φυσικό, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση συναλλαγών ανάμεσα στις συζευγμένες αγορές θα είναι να υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα στη διασύνδεση, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν οι φυσικές παραδόσεις των αντίστοιχων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαθέσιμη χωρητικότητα, με τη σειρά της, θα εξαρτάται από τον «χώρο» που θα έχει κάθε φορά απομείνει στο καλώδιο, έπειτα από τις εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αγοραπωλησιών μεταξύ των συζευγμένων αγορών Επόμενης Ημέρας Ελλάδας και Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο βήμα σύζευξης της εγχώριας αγοράς θα πραγματοποιηθεί με την ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης (XBID), μέσω τοπικού έργου υλοποίησης με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Το βήμα αυτό είναι προγραμματισμένο για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα