Συζήτηση για τη "μετά Μνημόνιο εποχή": Πάμε χωρίς μέτρα για το 2015

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
(EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. (EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Θέματα στρατηγικής για το πώς θα βγει η χώρα από το μνημόνιο και το τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο άρχισε να συζητά από την πρώτη ημέρα η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής της τρόικας

«Οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, άρχισαν να συζητούν, από την πρώτη συνάντηση σήμερα, η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά τις σημερινές επτάωρες διαπραγματεύσεις, ότι «συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο». Πρόσθεσε δε, πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

"Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν"

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.

Για τα ελληνικά ομόλογα

Για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται, σε καθημερινή βάση, άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι αγορές όταν είναι ρηχές, εύκολα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Ένα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Στόχος είναι, σιγά- σιγά, καθώς και οι αξιολογήσεις θα βελτιώνονται, να φέρουμε πολύ περισσότερους ως αγοραστές του χρέους».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Αύριο, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Τρόικα
SHARE:

24Media Network